GroenLinks historisch laag in peiling door gestuntel rond Tofik Dibi

Door het gestuntel van GroenLinks rond de kandidaatstelling van Tofik Dibi voor het lijsttrekkerschap verliest de partij fors in de peilingen. Foto Hollandse Hoogte / Maarten Hartman

GroenLinks haalt in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond nog maar vier virtuele zetels. Niet eerder stond de partij in de peiling zo laag. De VVD stond vorige week al op het laagste punt sinds deze regeerperiode, maar duikt daar nu nog drie zetels onder en komt uit op 25.

Net als de VVD levert GroenLinks dus ook in één klap drie zetels in. De partij halveert daarmee bijna in de peilingen en zou zelfs meer dan de helft van haar huidige tien zetels in de Tweede Kamer verliezen als er nu verkiezingen zouden worden gehouden.

De reden van het forse verlies is volgens De Hond het gedoe rondom Kamerlid Tofik Dibi. Dibi stelde zich onlangs kandidaat voor het lijsttrekkerschap. De kandidatencommissie van GroenLinks oordeelde donderdag dat Dibi niet binnen het lijsttrekkersprofiel van de partij past. Het partijbestuur besloot echter één dag later dat hij toch mee mag doen aan de strijd.

De geschillencommissie van GroenLinks oordeelde gisteren dat de sollicitatieprocedure niet zorgvuldig is verlopen. Fractievoorzitter Jolande Sap zei dat ze zich heeft geërgerd aan de procedures en dat ze veel druk heeft uitgeoefend op het partijbestuur om Dibi toch mee te laten doen. Ze liet weten dat ze zich heeft geschaamd voor de situatie.

GroenLinks en VVD lijden onder Lenteakkoord

GroenLinks zou ook lijden onder het afnemende enthousiasme over het Lenteakkoord. Eind april was nog 51 procent positief en 28 procent negatief over het akkoord. Nu is dat ongeveer omgekeerd; 31 procent is positief en precies de helft negatief.

Ook de VVD lijdt hieronder. De laatste keer dat de partij in de peiling zo laag stond was in de zomer van 2010, toen werd onderhandeld over Paars Plus.

De PVV en de PvdA stijgen ieder drie zetels en staan nu allebei op 23 zetels. De PvdA profiteert volgens De Hond van de negatieve reacties op het Lenteakkoord en de PVV zou het goed doen door toenemende scepsis over de aanpak van de economische crisis in Europa.

Als naar waarschijnlijke coalities wordt gekeken, haalt nog steeds geen enkele combinatie een meerderheid. De coalitie die het Lenteakkoord sloot levert in een week tijd zes zetels in en komt uit op 67 zetels. De meest linkse coalitie van SP, PvdA, GroenLinks en D66 scoort momenteel het hoogst met 73 zetels.