Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

GroenLinks-commissie zet advies online: waarom Dibi ‘ongeschikt’ is

Er was de afgelopen dagen veel over te doen: Tofik Dibi mocht niet meedoen voor het lijsttrekkerschap. Afgelopen vrijdag werd na koortsachtig overleg toch besloten dat oordeel terug te draaien. Het oordeel staat wel online: Dibi is een “creatieve buitenspeler met aanstekelijk enthousiasme”, maar “ongeschikt voor het politiek leiderschap”.

Dibi in de Tweede Kamer.
Dibi in de Tweede Kamer. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Er was de afgelopen dagen veel over te doen: Tofik Dibi mocht niet meedoen voor het lijsttrekkerschap. Afgelopen vrijdag werd na koortsachtig overleg toch besloten dat oordeel terug te draaien. Het oordeel staat wel online: Dibi is een “creatieve buitenspeler met aanstekelijk enthousiasme”, maar “ongeschikt voor het politiek leiderschap”.

Het gestuntel kwam GroenLinks op kritiek te staan van de geschillencommissie en de kiezer: de partij zakte in de peilingen naar vier zetels.

In het advies zijn twee kandidaten opgenomen: Jolande Sap en Tofik Dibi. Twee anderen meldden zich ook, maar werden afgewezen bij de briefselectie.

Sap krijgt een goed rapport:

“Jolande heeft zich ontwikkeld tot het gezicht van GroenLinks, waarbij ze sterk de focus houdt op de kernwaarden van de partij. De commissie heeft het gevoel dat Jolande nog verder zal groeien als het gaat om politiek strategisch leiderschap. Met het Lente-akkoord heeft zij door haar politieke moed en daadkracht vele voor GroenLinks belangrijke programmapunten weten te verwezenlijken en over het voetlicht weten te brengen.”

Dibi wordt ook geprezen, maar voor andere eigenschappen dan degene die een politiek leider zou moeten hebben:

“De commissie ziet Tofik als een fris, leuk en aansprekend persoon. Hij heeft een goed ontwikkelde intuïtie voor het agenderen van voor vele GroenLinksers aansprekende onderwerpen.”

“Hij is concreet in zijn voorbeelden maar weet deze onvoldoende te vertalen naar tactisch en strategisch niveau; op politiek-inhoudelijk gebied mist hij het voor het politiek leiderschap benodigde strategisch inzicht. Tofik weet te weinig diepgaand verbinding te leggen tussen de kernwaarden van de partij. De commissie acht zijn leidinggevende ervaring en potentie onvoldoende om op een goede wijze de fractie aan te sturen.”

Het volledige advies is hier te lezen.