Zeker vier doden door aardbeving Italië - 6,0 op schaal van Richter

Het zwaar beschadigde stadhuis van Sant’Agostino di Ferrara na de aardbeving van vannacht. Foto Reuters/ Giorgio Benvenuti

Bij een aardbeving in het noorden van Italië zijn vijf doden en waarschijnlijk zeker zestig gewonden gevallen. De slachtoffers vielen in Sant’Agostino di Ferrara en in Bondeno. De aardbeving had een kracht van 6,0 op de schaal van Richter.

Het epicentrum van de aardbeving lag 35 kilometer ten noordwesten van Bologna op tien kilometer diepte. NRC-correspondent in Italië Bas Mesters twitterde vanochtend:

Twitter avatar BasMesters Bas Mesters #aardbeving Het epicentrum was op de grens van provincies Ferrara en Bologna. De meeste schade in Sant’Agostino, Bondena en Finale Emilia.

Drie slachtoffers fabrieksarbeiders, één hoogbejaarde vrouw

Drie slachtoffers vielen in Sant’Agostino di Ferrara, een vierde slachtoffer viel in Bondeno. Mesters twittert daarover:

Twitter avatar BasMesters Bas Mesters #aardbeving In Sant’Agostino kwamen twee arbeiders in de nachtdienst van een keramiekfabriek om.
Twitter avatar BasMesters Bas Mesters #aardbeving. In Sant’Agostino overleed een vrouw van 103 jaar toen haar slaapkamer instortte.
Twitter avatar BasMesters Bas Mesters De dode in Bondeno was een Marokkaanse arbeider in nachtdienst in een plastikfabriek.

Ook kreeg een 36-jarige vrouw in San Pietro di Casale bij Bologna kort na de aardbeving een hartaanval, waaraan zij overleed. Daardoor komen sommige media op vijf dodelijke slachtoffers. Een meisje van vijf is van onder het puin gered, meldt Mesters.

Het epicentrum van de aardbeving:


Aardbeving Noord-Italië weergeven op een grotere kaart

Veel schade door aardbeving Italië:

Zwaarte beving vergelijkbaar met die in L’Aquila drie jaar terug

De aardbeving in Noord-Italië vond vannacht plaats om 4.04 uur. Correspondent Mesters laat weten dat er, naast de vijf doden, ook nog mensen zijn vermist. De zwaarte van de beving was vergelijkbaar met die van L’Aquila drie jaar geleden, waarbij 300 doden vielen.

Nadat de aardbeving in heel het noorden en in grote delen van het midden van Italië was gevoeld, gingen mensen in onder meer Milaan en Florence uit angst de straat op, aldus persbureau AP. Mesters voegt daaraan toe:

“In veel steden en dorpen in Emilia Romagna zijn de mensen op straat uit angst voor naschokken. In Finale Emila is de meeste schade geconstateerd. De Dom is deels ingestort. Ook historische gebouwen zijn beschadigd. Hetzelfde geld voor de plaatsjes San Felice en Mirandola bij Ferrara. Het ziekenhuis van Mirandola bij Ferrara is tijdelijk ontruimd. Het treinverkeer in Regio Emilia Romagna werd tijdelijk stilgelegd. Veel fabrieksgebouwen hebben schade.”

In januari werd het noorden van Italië ook al getroffen door een aardbeving met een kracht van 5,4. Die zorgde onder meer voor scheuren in gebouwen. Uit voorzorg werden toen enkele kantoorgebouwen in Milaan ontruimd.