De tulband tornado: 101 jaar oud en nog steeds klaar voor de marathon

Singh aan het rekken en strekken met zijn coach tijdens zijn training voor een volgende marathon. Foto Screenshot NOS

De tulband tornado wordt hij ook wel genoemd. Londenaar Fauja Singh is één van de 8000 mensen die met de olympische vlam naar Londen zal rennen. En dat is bijzonder, want Singh is maar liefst 101 jaar oud. Een verslaggever van de NOS rende een stukje met hem mee.

Singh zal één van de laatste renners zijn die de vlam zal dragen. Hij zal een stuk afleggen in zijn eigen stad Londen. Hij leeft er naar toe. Hij heeft de laatste tijd elke dag gebeden, zegt hij, om tot de Olympische Spelen in leven te blijven, om dat spektakel maar mee te mogen maken.

En het ziet er naar uit dat Singh dat gaat redden. Hij is namelijk nog zo fit en vitaal als je maar kunt zijn. Dit jaar liep hij nog een volle marathon. Hij is natuurlijk wel iets sneller moe de laatste tijd, maar uitlopen deed hij de ruim 42 kilometer gewoon nog wel. Singh is zover bekend de enige 100-jarige die ooit een marathon voltooide.

Overigens begon Singh rijkelijk laat met marathonlopen. Op 89-jarige leeftijd liep hij zijn eerste. In totaal heeft Singh nu tien keer een officiële marathon uitgelopen.