Dader Lockerbie-aanslag overleden - leed al lange tijd aan kanker

Abdel Basset al-Megrahi enige tijd geleden in een ziekenhuisbed in Libië. Foto Hollandse Hoogte / Steve Bent

Abdel Basset al-Megrahi, de man die is veroordeeld voor de bomaanslag op vliegtuig boven Lockerbie in 1988, is overleden. Dat heeft zijn broer bekendgemaakt. Bij de aanslag kwamen 270 mensen om.

De voormalige Libische geheimagent Megrahi is volgens zijn broer in zijn huis in Libië zijn gestorven. Hij leed al lange tijd aan prostaatkanker. Die ziekte was ook de reden waarom hij in 2009 werd vrijgelaten uit een Schotse gevangenis. Hij zou destijds nog slechts een paar maanden te leven hebben. Die paar maanden werden uiteindelijk drie jaar. Hij heeft altijd volgehouden dat zijn rol bij de aanslag erg is overdreven.

Bij terugkomst in Libië werd Megrahi onthaald als volksheld. Zijn vrijlating zette veel kwaad bloed bij de nabestaanden van de Lockerbie-ramp. Megrahi is de enige die ooit is veroordeeld voor de vliegtuigaanslag. De aanslag zou zijn gepleegd in opdracht van de toenmalige Libische leider Muammar Gadaffi.

Brokstukken kwamen neer in woonwijk

In 1988 ontplofte boven dat Schotse plaatsje een vliegtuig van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Pan Am. Er was een bom verstopt in één van de koffers aan boord. De ‘eigenaar’ van die koffer zat niet in het toestel.

De Pan Am vlucht 103, een Boeing 747, was onderweg van Frankfurt naar New York en had vlak voor de ontploffing een tussenlanding gemaakt in Londen. Even na zeven uur ‘s avonds verdween het vliegtuig van de radar. Het vloog ten tijde van de explosie op tien kilometer hoogte.

Een brandende vleugel (waar de kerosine in zat) kwam neer in een woonwijk, waardoor ook op de grond slachtoffers vielen. Alle 259 inzittenden (243 passagiers en 16 bemanningsleden) en 11 mensen op de grond kwamen om het leven bij de ramp.

    • Niels Posthumus