Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

D66 wil 40-urige werkweek terug - ‘werkend uit de crisis komen’

Wouter Koolmees (D66) in de Tweede Kamer. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Om de welvaartsstaat betaalbaar te houden moet een werkweek van 40 uur weer de standaard worden. Kamerlid Wouter Koolmees zei vandaag in tv-programma Buitenhof dat dit in het verkiezingsprogramma van D66 komt te staan.

Een alternatief is volgens Koolmees het schrappen van vrije dagen zoals de tweede pinksterdag. Als gebeurt wat hij voorstelt, kunnen de lonen volgens hem stijgen, kan de inkomstenbelasting dalen en kan het gat op de overheidsbegroting fors omlaag. Nederland komt dan volgens Koolmees “werkend uit de crisis.”

Lenteakkoord is voor Koolmees vooral ‘mooi begin’

Koolmees is een van de architecten van het onlangs gesloten Lenteakkoord. Dat akkoord is volgens hem een mooi begin om structurele economische problemen aan te pakken. Maar nu moet er volgens hem ook worden “doorgepakt.”

Het Kamerlid van D66 benadrukte dat het niet de bedoeling is voortdurend een begrotingstekort van drie procent te hebben.

“In slechte tijden mag dat tijdelijk, maar wij hebben nu al vijf jaar zo’n hoog begrotingstekort.”

Daarom zijn meer maatregelen volgens hem onontkoombaar.

Uitzending Buitenhof met Wouter Koolmees:

‘Nederlanders werken driehonderd uur minder dan Denen’

Koolmees wees erop dat Nederlanders in vergelijking met andere Europese landen heel weinig uren per jaar werken, het minst zelfs van alle geïndustrialiseerde landen. Bijvoorbeeld bijna driehonderd uur minder dan Denen.

Hij erkende overigens dat het aantal gewerkte uren echter niet alles zegt. In Griekenland wordt bijvoorbeeld gemiddeld 1900 uur per jaar gewerkt, ruim vijfhonderd uur meer dan in Nederland.

“De productiviteit per werknemer is ook van belang.”

In de jaren tachtig bestreed Nederland de werkloosheid door de werkweek in te korten naar 36 uur. Zo werd het werk over meer mensen verdeeld. Koolmees wil niet direct een langere werkweek invoeren, maar wil dat doen over vijf of tien jaar.

“Wij begonnen in 2006 ook al over het verhogen van de AOW-leeftijd en dat gebeurt ook nu pas. Maar we moeten zorgen dat het invoeren van een langere werkweek niet ook in een haakse bocht gebeurt zoals nu met de AOW-leeftijd is gedaan.”

Zorgen over de staatsschuld

Koolmees zei zich grote zorgen te maken over de oplopende staatsschuld.

“De schuld was in 2008 nog 250 miljard euro. Nu is dat meer dan vierhonderd miljard euro. De schuld moet met rente worden terugbetaald. Zo wordt je afhankelijk van de financiële markten en zo is in Griekenland het vertrouwen verloren gegaan.”

Hij wees ook op de situatie in de gezondheidszorg. Door de vergrijzing gaat veel ervaren personeel met pensioen en komen er tegelijkertijd steeds meer patiënten bij.

“Om de tekorten op te vangen zullen we meer moeten gaan werken.”