Chen gearriveerd in VS en roept op tot bestrijden van onrecht

Chen bij aankomst in New York. Foto AFP / Andy Jacobsohn

De blinde Chinese activist Chen Guangcheng is aangekomen in de Verenigde Staten. Zijn vliegtuig landde gisteren op Newark Airport in de staat New Jersey, vlakbij New York. Bij aankomst op de New York University riep hij opnieuw op de strijd aan te binden met onrecht.

Chen was eerder op de dag vertrokken uit de Chinese hoofdstad Peking. Hij zei en overstaan van een juichende menigte die zich bij de universiteit had verzameld:

“Ik geloof dat niets onmogelijk is, hoe lastig de omstandigheden ook zijn, als je er je hart maar in legt. We zouden onze handen ineen moeten slaan in de strijd tegen het onrecht en voor het goede in de wereld. Ik denk dat alle mensen dit zouden moeten doen om zo te werken aan het gemeenschappelijk goed in hele wereld.”

Chen komt aan in VS:

Chen stond onder huisarrest om kritiek op eenkindpolitiek

Chen mocht eerder China gisteren plots verlaten en naar de Verenigde Staten afreizen. De activist was de afgelopen weken het middelpunt van een diplomatieke ruzie tussen de VS en China.

Chen stond onder huisarrest vanwege zijn kritiek op de Chinese eenkindpolitiek. Hij ontsnapte vorige maand uit zijn huisarrest en vond toevlucht bij de Amerikaanse ambassade in Peking.

Hij verliet de Amerikaanse ambassade echter weer na zes dagen omdat hij garanties voor zijn veiligheid zou hebben gekregen. Chen voelde zich na zijn vertrek uit de ambassade echter vrijwel direct niet meer veilig en deed een emotionele oproep om toch asiel te kunnen krijgen in Amerika.

Chen, een boerenzoon die pas op zijn dertigste leerde lezen en schrijven en naar de universiteit ging, is fel tegen China’s één-kindpolitiek en heeft vele campagnes gevoerd tegen gedwongen abortussen. Hij is in China bekender dan de dissidente kunstenaar Ai Weiwei.