Aanslag Italië nog niet opgeëist - onderzoekers tasten in duister

Mensen branden kaarsen ter nagedachtenis aan het 16-jarige meisje dat omkwam bij de bomaanslag op een Italiaanse school gisteren. Foto AFP / Mario Tosti

De verantwoordelijkheid voor de aanslag op een school in het zuiden van Italië is vooralsnog niet opgeëist. Onderzoekers hebben nog geen vastomlijnd idee wie er achter de aanslag zit die gisteren aan één meisje het leven kostte, meldt persbureau AP.

Volgens de openbaar aanklager die het onderzoek leidt, Marco Dinapoli, kan de aanslag in de zuid-Italiaanse plaats Brindisi zelfs het werk zijn van één persoon die “boos is op de wereld.”

“Het is niet onmogelijk dat één persoon die in zijn eentje handelde al het organisatorische werk heeft gedaan.”

De dader heeft volgens de aanklager waarschijnlijk wel wapentraining gehad. Anders had hij de bom, een explosief vastgemaakt aan gasflessen, niet kunnen bouwen en op afstand tot ontploffing kunnen brengen.

Op beelden van bewakingscamera’s die in de buurt van de school hingen zou de vermoedelijke dader te zien zijn, verklaarde Dinapoli.

Minister: aanslag geen werk van maffia

Berichten dat de aanslag het werk zou zijn van de georganiseerde misdaad werden door de Italiaanse minister van binnenlandse zaken Anna Maria Cancellieri verworpen. Volgens haar hebben de onderzoekers daar tot dusverre geen aanwijzingen voor gevonden.

Lokale media suggereerden gisteren mogelijke betrokkenheid van de maffia bij de aanslag. De school is namelijk genoemd naar de echtgenote van rechter Giovanni Falcone, die gold als een fel tegenstander van de maffia. Falcone, zijn vrouw en drie lijfwachten werden deze week precies twintig jaar geleden vermoord door leden van de Siciliaanse maffia.

Beelden van vlak na de aanslag, gefilmd met een mobiele telefoon: