Zuid-Afrika Dag

18 mei 2012 ontpopte zich als een Zuid-Afrika-dagje. ’s Ochtends vroeg al stond de importeur van Reyneke op de stoep met de fles Reserve White 2010 die nog aan de proefcollectie ontbrak.

Later die dag wipten wijnmakers Niels Verburg van Luddite (Walker Bay) en Willie de Waal van Scali (Voor-Paardeberg) even binnen. Ze bleken op tournee met hun Nederlandse importeur. Op het moment van lezen (er van uitgaand dat u dat op zaterdag 19 mei doet) zijn zij in Venlo om daar een proeverij te geven. Over beide producenten heb ik al eens iets geschreven. Laatstgenoemde stond zelfs vorige week zaterdag nog in de gedrukte versie van NRC Handelsblad.

Over de Scali 2009 Blanc (vooral chenin blanc en chardonnay) van deze overtuigde oerwijnenproducent noteerde ik toen: ‘Wie verder durft te proeven dan mainstream-commercieel komt volledig aan zijn gerief. Spoortje vendange tardive vanwege het meepersen van tot rozijn verworden druifjes. Er vlucht ananas. Er zwoelt abrikoos. Er buigt banaan. En er is de volledige overgave van passievrucht. Wilde zuren, zachte gember, milde bitters. ‘Intellectually demanding’ waarschuwt de gids Platters South African Wines 2012. Maar was de slagzin van NRC Handelsblad niet ooit Slijpsteen voor de geest?

Enfin, voor Luddite Shiraz van Verburg moet ik verder terug in de tijd. Hem ontmoette ik voor het eerst vier jaar geleden in Zuid-Afrika en destijds was ik niet louter onder de indruk van zijn postuur: formaat Terminator. Ook de Shiraz die hij maakt, is een grote wijn, al bedoel ik daar geen zwaar alcoholische Nieuwe Wereld-blockbuster mee.

Over zijn 2004 schreef ik toen: ‘Vlaggenschip van Verburg. Geen kolos maar slank gesneden en voortgedreven door een frisse wind die de geur van bramen, versgemalen koffie en mint meeneemt. In de schaduw van het grootzeil frambozen. Als lading vervoert de Luditte zwarte bessen, nootmuskaat, kaneel en zoethout die niet voor het zoet zorgt, maar juist voor het zuur.’

En nu Verburg in Nederland aangemeerd is, is hij ook niet met lege handen gekomen. Ofschoon die dermate enorm zijn dat ik eerst niet in de gaten had dat er zich een fles 2007 in bevond. Hoe dan ook, die Zuid-Afrikaan moet eerst nog maar even acclimatiseren in mijn Nederlandse klimaatkast.

Verburg en de Waal toonden zich verrast dat zij Reyneke Reserve White op de proeftafel aantroffen. Om vervolgens, niet door kinnesinne gehinderd, meteen de loftrompet te laten schallen. ‘Reyneke is echt geweldig! Prachtige stijl. Biologisch-dynamisch in zijn puurste vorm. Topdomein. Voorbeeld voor het land.’

Ik wees het duo erop dat James Molesworth, de journalist van de Amerikaanse wijnglossy Wine Spectator (mei-editie) die hedenochtend in mijn brievenbus plofte, dat ook vond. Ik sla het artikel ‘Hidden Gems’ over Zuid-Afrikaanse high quality wines voor ze open en toon ze de pontificaal gefotografeerde fles Reserve White.

Om ze vervolgens voor te lezen hoe Molesworth beschrijft dat hij in de wijn getoaste brioche, stro, Meyer citroen, kamille, zoute boter en amandeltjes meent te ontwaren. Een prestatie die hij beloont met een 93/100 score in zijn lijstje Top Wines. Straks maar eens kijken wat ik zoal in die fles tegenkom.