‘Negen doden en honderd gewonden bij aanslag in Syrië’

In Syrië gaat het geweld ondanks de aanwezigheid van VN-waarnemers in het land door. Op bovenstaande foto steekt een mortier uit de grond in de al maandenlang onrustige stad Homs. AP / Fadi Zaidan

Bij een zelfmoordaanslag in de Syrische stad Deir al-Zor zijn volgens het Syrische staatspersbureau vanochtend negen mensen gedood. Ook zouden minstens honderd mensen gewond zijn geraakt.

Bij de aanslag op een legercomplex zou 500 kilo aan explosieven zijn gebruikt, zo zei een woordvoerder van het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken volgens persbureau AFP. De Syrische staatstelevisie meldde vanochtend dat een zelfmoordterrorist zijn auto bij het legercomplex tot ontploffing bracht. Volgens de woordvoerder van het ministerie bracht de explosie omliggende overheidsgebouwen en huizen grote schade toe.

Op de Syrische staatstelevisie waren beelden van de plaats des onheils te zien. Gebouwen waren beschadigd, auto’s stonden in brand en de straat was besmeurd met bloed. VN-waarnemers zijn naar de plek van de aanslag gebracht om de gevolgen te kunnen inspecteren.

Oppositie en regime wijzen naar elkaar

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is niet opgeëist. Volgens het regime van president Assad zijn dit soort aanslagen het werk van extremistische elementen binnen de Syrische oppositie. De oppositie ontkent verantwoordelijk te zijn voor zelfmoordaanslagen en zegt dat het regime zelf de hand heeft in dit soort explosies om de oppositie in diskrediet te brengen. Toch is het volgens onze buitenlandredacteur Carolien Roelants niet ondenkbaar dat terroristische groeperingen als Al-Qaeda verantwoordelijk zijn voor de aanslagen:

“Al-Qaeda en andere sunnitische extremisten zijn fel tegenstander van het seculiere regime van Assad. Ook blijkt uit berichten van de afgelopen tijd dat er zonder twijfel buitenlandse extremisten actief zijn in Syrië.”

VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon zei donderdagavond dat hij vermoedt dat Al-Qaeda verantwoordelijk is voor twee recente grote aanslagen in Damascus. De VN-chef noemde de mogelijkheid dat Al-Qaeda de aanslagen pleegde “alarmerend en verrassend”. Volgens hem creëert dat opnieuw “zeer ernstige problemen” in Syrië.