Wilhelminapark

©Ronald Hoeben

Chef-kok Rik de Jonge

Mooie eetherinnering „Witte boontjes met scampi en truffel eten met mijn vader bij l’Assiette in Parijs.”

Hoe heeft u uw smaak ontwikkeld? „Dag in dag uit met Jon Sistermans brainstormen.”

Wie was een belangrijke leermeester?

„Sistermans dus, 12 jaar lang.”

Meest overschatte ingrediënt „Langoustines. Duur, dus krijg je er te weinig op je bord.”

Meest onderschatte ingrediënt „Wang, tong en staartstuk.”

Wat moet een gast nooit tegen u zeggen?

„Dat ze de boeuf bourguignon niet al te doorbakken willen.”

Mooiste compliment „Als ze om het recept van mijn sauzen vragen.”

Succesnummer in uw restaurant „Met pistache en hazelnoot gevulde zwartpootkippen met roergebakken prei en paksoi.”

Na het vertrek van Jon Sistermans – leermeester van menig succesvolle cuisinier – bleef sous-chef Rik de Jonge achter in de villa in het Utrechtse stadspark om de keuken van restaurant Wilhelminapark voor de nieuwe eigenaar te gaan leiden. Rik organiseerde onder Sistermans al af en toe zuurkoolzondagen en Hollandse-potpresentaties, maar nu is de hele kaart doortrokken van schouder, tong, wang en boerderijkip. Waarmee niet gezegd is dat de complete haute cuisine over de heg gegooid is. Rik eert zijn leermeester nog steeds in alle gerechten, alleen zijn de boodschappen goedkoper. Ook hier zie je het heilzame effect van een kok die alle technieken beheerst en nergens boven zijn macht hoeft te grijpen. De nieuwe, betaalbaarder kaart trekt volle zalen. De Jong: „Als ik iets met kalfs- of varkenswang doe, loopt dat veel harder dan ossenhaas.”