Vrouw aait varkens

Isolde Hallensleben kijkt in Vrw. zkt. knst. naar kunst met varkens.

Vrw.zkt.knst. Ned. 2, 22.50 - 23.20 uur

„In het rijk der kunsten is het varken nogal onderbelicht”, zegt Isolde Hallensleben van het kunstprogramma Vrw.zkt.knst. „Je hebt stieren van Potter, paarden van Muybridge en Bobbie van Kuifje, maar het varken wordt door de schilders toch als goor beest in de modder beschouwd. Dat onrecht wordt rechtgezet in Museum Møhlmann in Appingedam.”

Vanavond begint Vrw.zkt.knst. aan een nieuw seizoen, Isolde Hallensleben geeft toelichting: „Ik geloof dat kunst goed is voor de mens en dat je met een tv-programma meer mensen kunt betrekken bij kunst. Maar beeldend kunstenaars praten op tv doorgaans moeizaam; ze hebben er niet voor niets voor gekozen om zich niet verbaal te uiten. Liever ga ik dus het land in om kunstenaars aan het werk te zien.”

In deze eerste aflevering heeft ze een drukke dag met couturier Sjaak Hullekes, die werkkleding ontwerpt voor het Openluchtmuseum in Arnhem, aan zijn voorjaarscollectie werkt, en tussendoor ook nog een parfum lanceert. Ze is bij Robert Zandvliet als diens grote schilderijen uit de Rabobank worden getakeld voor de tentoonstelling I owe you the thruth in painting.

En Hallensleben is in Appingedam op de expositie Varkens in vorm. Ze gaat ook langs bij een varkensboerderij om wat echte varkens te aaien, waarvan er twee onverstoorbaar verder copuleren.

Hallensleben: „Door de expositie ging ik nadenken over mijn eigen vooroordelen over varkens: vormeloze vieze dieren. Terwijl ze zo’n menselijke blik hebben. Waarom houden we van domme honden en dienen slimme varkens vooral als beleg? Kunst gaat ook over: met een open blik opnieuw naar de wereld kijken. Ik probeer het dagelijks. Doodvermoeiend.”