Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wonen

Utrecht bood Romafamilie dertien keer huisvesting aan

Burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) staat al lange tijd onder druk vanwege de affaire rondom de familie Nicolich. Foto Bert Spiertz / Hollandse Hoogte

De gemeente Utrecht heeft de Romafamilie Nicolich de afgelopen dertig jaar minimaal vier huizen, twee hotelovernachtingen en zeven keer een bungalow of staplaats op een camping aangeboden. Dit blijkt uit documenten die NRC Handelsblad in handen kreeg na een beroep op de wet openbaarheid van bestuur. De woningen van de familie werden zeker vijf keer ontruimd “wegens overlast of huurachterstand.”

De familie, bestaande uit twee gezinnen, werd landelijk bekend toen ze in 2010 van de gemeente Utrecht bijna kosteloos een vervallen landhuis aan de A2 in De Meern kreeg toegewezen. De zaak bracht burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) van Utrecht regelmatig in verlegenheid. Deze week nog stelde de VVD vragen toen het AD schreef dat de bestuursadviseur van Wolfsen, Jan van der Valk, persoonlijk vakantiehuizen en campingplaatsen voor de familie regelde.

In februari 2012 gaf wethouder Wonen Gilbert Isabella (PvdA) al toe dat de gemeenteraad niet goed geïnformeerd was over de afspraken met de familie Nicolich: „We hebben steeds op twee gedachten gehinkt: een reële laatste kans geven versus het niets meer willen tolereren. Daarin hebben we gefaald.” Wolfsen overleefde een motie van wantrouwen; zijn derde sinds zijn aantreden in 2008.

Sloopwoning voor familie nu ‘echt laatste kans’

Begin april van dit jaar moesten de gezinnen de woning in De Meern verlaten; het contract met de gemeente liep af. Een gezin staat op straat. Het andere gezin, met vier jonge kinderen, woont sindsdien in een sloopwoning op Kanaleneiland. Wethouder Isabella spande zich er persoonlijk voor in, op aandringen van de gemeenteraad.

Zelf had hij het liever anders gezien, zegt hij. “De familie Nicolich heeft zich jarenlang niet als goed huurder gedragen. Wat mij betreft was het begin dit jaar voorbij.” De wethouder heeft geprobeerd de familie in een andere gemeente onder te brengen, maar niemand wilde ze opnemen. Isabella: “De sloopwoning is de laatste kans. Nu echt.”

Lees vandaag meer in het achtergrondverhaal ‘De sleutel van woning nummer dertien’ in NRC Weekend (ook via onze digitale editie).