Uitgelicht zondag

Zur ARTE-Sendung Catherine Deneuve - Schšn und geheimnisvoll 4: Die Grande-Dame des franzšsischen Films: Catherine Deneuve © CinŽtŽvŽ Foto: ARTE France Honorarfreie Verwendung nur im Zusammenhang mit genannter Sendung und bei folgender Nennung "Bild: Sendeanstalt/Copyright". Andere Verwendungen nur nach vorheriger Absprache: ARTE-Bildredaktion, Silke Wšlk Tel.: +33 3 881 422 25, E-Mail: bildredaktion@arte.tv © Cin?t?v?

Film

North by Northwest (Alfred Hitchcock, 1959, VS). Hitchcockklassieker is een ironische thriller met Cary Grant als een reclameman die abusievelijk voor een te vermoorden spion wordt gehouden. Dit is de film waarin Grant op een onheilspellende landweg wordt achtervolgd door een vliegtuigje. Ook met Eva Marie Saint, James Mason. Eén, 14.05-16.15u.

Men of Honor (George Tillman, 2000, VS). Plechtige legerfilm over de authentieke geschiedenis van Carl Brashear, de eerste Afrikaans-Amerikaanse marineduiker. Met groot doorzettingsvermogen volgt Brashear (Cuba Gooding jr.) een eliteopleiding, gedrild door de drankzuchtige, zichzelf vernietigende bullebak Robert De Niro.RTL 7, 20.00-22.35u.

La bataille du rail (René Clément, 1946, F). In 1946 in Cannes bekroond speelfilmdebuut van Clément (1913-1996) is semidocumentaire reconstructie van de verzetsdaden van Frans spoorwegpersoneel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Acteurs zijn betrokkenen van destijds. Monumentaal staaltje Frans neorealisme. Met Nederlandse ondertiteling. TV5, 21.00-22.25u.

La moustache (Emmanuel Carrère, 2005, F). Paranoiadrama van regisseur Carrère, die ook het gelijknamige boek schreef en fan is van Philip K. Dick. Intense rol van Vincent Lindon, die na vijftien jaar huwelijk zijn snor afscheert en tot zijn groeiende frustratie, ongeloof en ten slotte vertwijfeling ontdekt dat niemand het verschil merkt. Sterker nog: iedereen beweert dat hij nooit een snor heeft gehad. Ook met Emmanuelle Devos en Mathieu Amalric. Muziek van Philip Glass en Nederlandse ondertiteling.TV5, 00.00-01.20u.

Informatief

Ema auf der Treppe. Documentaire over het naaktportret Ema (Akt auf einer Treppe), dat Gerhard Richter in 1966 maakte van zijn vrouw. Het werk is een commentaar op (Nu descendant un escalier n° 2), een kubistisch schilderij van Marcel Duchamp uit 1912 dat volgens de maker het einde van de schilderkunst aankondigde. Het fotorealistische Ema werd in 1982 door een onbekende dader met een mes opengesneden. In deze documentaire behalve beelden van de restauratie ook foto’s uit de beginjaren van Richter in Düsseldorf en bijdragen van vrienden. Arte, 15.45-16.15u.

Teledoc: Aldus Libelle. Juul Bovenberg filmde een jaar lang op de redactie van het weekblad om het geheim achter het succes van Nederlands grootste, oudste en invloedrijkste vrouwenweekblad te achterhalen. Ned.2, 19.00-20.20u.

First prize, premier prix, eerste prijs - 75 jaar Koningin Elisabethwedstrijd. Documentaire over een aantal winnaars en finalisten van het langste en moeilijkste muziekconcours ter wereld. Met o.a. Pierre-Alain Volondat (1e prijs piano 1983) en Vadim Repin (1e prijs viool 1989). Canvas, 20.15-21.10u.

Paul Rosenmöller en de Arabische revolutie. Deel 3 gaat over Libië. Rosenmöller bezoekt een vluchtelingenkamp aan de grens met Tunesië en gaat daarna het land in.Ned.2, 20.20-21.20u.

Andere tijden: Gewapende vrouwen in het verzet. Siet Tammens (1914) was één van de kopstukken uit het Gronings verzet. Ze moest beslissen over leven en dood. De zusjes Truus en Freddie Oversteegen uit Haarlem waren veertien en zestien toen de oorlog uitbrak. Ze leerden schieten met een pistool en bruggen opblazen. Vanavond kijken de drie vrouwen terug. Ned.2, 21.20-22.00u.