Topman IAEA reist onverwachts af naar Teheran

In Iran vindt deze zondag een onverwachtse ontmoeting plaats tussen het hoofd van het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA) en de Iraanse toponderhandelaar over Irans omstreden nucleaire programma. Dat hebben zowel het IAEA en Iraanse regeringsfunctionarissen vrijdagavond bevestigd.

Het IAEA en Iraanse regeringsfunctionarissen wilden vrijdag niet zeggen wat het doel van de ontmoeting is. Volgens het IAEA wordt er gesproken over „kwesties van wederzijds belang”. Maar volgens anonieme westerse diplomaten is de ontmoeting bedoeld om tot een raamwerk te komen voor het bereiken van een akkoord over een slepend dispuut tussen het IAEA en Iran over Teherans nucleaire programma.

Het IAEA heeft de afgelopen tijd meerdere malen verzoeken ingediend bij Teheran om een installatie te mogen inspecteren waar volgens een IAEA-rapport uit november vorig jaar ontstekingsmechanismen lijken te worden geproduceerd die gebruikt kunnen worden in kernwapens. Iran heeft die verdenking afgedaan als onzin en weigert inspecteurs van het IAEA toegang te verlenen tot de site, Parchin geheten.

Volgens Iran is zijn nucleaire programma vreedzaam. De buitenwereld eist de stopzetting van de Iraanse verrijkingsactiviteit als garantie dat Iran geen kernwapens ontwikkelt. Israël suggereert dat het desnoods een aanval wil uitvoeren op de Iraanse nucleaire installaties. Hoge Amerikaanse regeringsfunctionarissen hebben de laatste maanden verklaard dat Teheran nog niet het besluit heeft genomen om daadwerkelijk een kernwapen te bouwen.

Volgens Midden-Oostenanalisten is de ontmoeting een indicatie dat beide partijen het tempo willen opvoeren om tot een akkoord te komen. Tot nu toe werden de onderhandelingen in Wenen gevoerd, waar het hoofdkantoor van de VN-organisatie is gevestigd en werden de onderhandelingen op lagere niveaus gevoerd.

De ontmoeting tussen IAEA-chef Amano en de Iraanse toponderhandelaar Jalili komt enkele dagen voor een grote internationale bijeenkomst in Bagdad, waar Iraanse onderhandelaars zullen praten met afgevaardigden van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad plus Duitsland. De zes landen hebben bij Iran aangedrongen het IAEA toegang te geven tot Parchin. (AP, AFP)