Tolerantie in het bloed

Jan Slagter geniet van rijke cultuur van songfestivalland Azerbaidzjan.
Jan Slagter geniet van rijke cultuur van songfestivalland Azerbaidzjan.

Groeten uit Azerbeidzjan Ned. 2, 18.10 - 19.00

Hoe groot is Bakoe? Wat weten we eigenlijk over Azerbaidzjan? En hoe schrijf je het eigenlijk? Omroep MAX belooft ons, met de ‘documentaire’ Groeten uit Azerbeidzjan, een kleine spoedcursus. „Een ontdekkingsreis door het land van het Eurovisiesongfestival 2012”, die vooral de mooie kanten van het land aandoet, en de minder mooie handig omzeilt.

Volgens MAX-baas en presentator Jan Slagter heeft Azerbaidzjan niet alleen een droog en zonnig klimaat, maar ook „een rijke cultuur, ongerepte natuur, verborgen schatten en óntzettend aardige mensen.” Bakoe, ook wel Dubai aan de Kaspische Zee genoemd, is „een en al rijkdom en luxe”.

Mensenrechten, om maar iets te noemen, komen niet aan bod. Dat geldt ook voor de gespannen verhoudingen met Armenië. In plaats daarvan zeggen alle geïnterviewden steeds dat Azerbaidzjan een vrije en democratische republiek is, en dat de Azeri’s „tolerantie in hun bloed hebben”.

Documentaire is een groot woord, het etiket reisprogramma is passender. Al reizende – dan weer op een quad, dan weer in een helikopter – toont Slagter het zuiden van Azerbaidzjan. Vooral de natuur en het glas-in-lood paleis in Shaki (spreek uit Sjekkie) maken indruk.

Tussen de bedrijven door vraagt Slagter, tijdens een gesprek met de songfestivalwinnaars van vorig jaar, nog iets dat meer Nederlanders willen weten: What should we do, in Holland, to win? Een concreet antwoord blijft helaas uit, al snel gaat het weer over de deugden van Azerbaidzjan. Wist u al dat ze daar hele mooie vrouwen hebben?