thuiskoknieuws

Foodwatch

Over eten en voedsel valt, zoals bekend, veel meer te zeggen dan of het lekker is of niet. Veel van wat we eten wordt industrieel geproduceerd en daarbij gaat het er helaas niet altijd even zuiver aan toe. Foodwatch is een organisatie die zich heeft opgeworpen als ‘voedselwaakhond’ en die, met behulp van consumenten, misstanden signaleert en waar mogelijk ook bestrijdt. Foodwatch zoekt contact met producenten over zaken waar consumenten zich zorgen over maken of waar ze vragen over hebben.

Op de website staat een aantal van de ingrediënten waarmee het meest gefraudeerd wordt (olie, melk, fruit en kruiden en specerijen) maar ook worden producten uitgelicht die misleidende informatie op hun etiket hebben staan. Zo werd bijvoorbeeld Peijnenburgs ‘complete start’-ontbijtkoek door Foodwatch aangevallen – van de claims over het vezelgehalte van de koek was Foodwatch niet onder de indruk, Peijnenburg antwoordde dat men zich aan de wet gehouden had (en aan alle ruimte die deze biedt).

Wie wil weten waar fabrikanten de zaken verdraaien, of wie daar zelf iets over wil melden, gaat naar foodwatch.nl

Stevia, het zoetplantje

Stevia is een plantje dat ongelooflijk zoet is. We hoorden er al een tijdlang steeds vaker over: stevia zou, omgewerkt tot zoetstof, een geduchte concurrent voor suiker kunnen zijn: niet de calorieën en een grotere zoetkracht per gram.

Onlangs trof ik een stevia-plantje op de markt. Ter plaatse een blaadje vanaf gehaald, en ja inderdaad, wat is dat zoet! Ongelooflijk. En aangenaam zoet ook nog, geen rare bijsmaken. Maar een plantje is natuurlijk niet zo’n handige vervanger voor suiker.

Sinds kort is stevia toegelaten op de Europese markt en wordt het als zoetstof verkocht. Helaas is ook hier de schijn vaak schoner dan de werkelijkheid: Foodwatch stelde vast dat veel producten waar groot ‘stevia’ op staat voor het overgrote deel met het aloude maltodextrine gezoet zijn en maar een zeer gering percentage stevia bevatten. Vermoedelijk om de prijs te drukken, pure stevia is duur.

Wie stevia wil gebruiken, moet dus goed de bril op de neus zetten in de winkel en controleren of hij of zij de ware suikervervanger te pakken heeft. Foodwatch meldt dat natuurwinkels de meeste kans bieden.

Zeeuwse bloem

Zeeuwse bloem komt uit Zeeland of uit andere kuststreken. De bloem is vochtiger dan gewone patentbloem en heeft minder bindkracht, wat hem bij uitstek geschikt maakt voor brosse gebaksoorten als spritsen en harde wener. Wie geen banketbakker bij de hand heeft die Zeeuwse bloem wil verkopen, kan op internet terecht: bijvoorbeeld bij www.dezuidmolen.nl of bij www.voorjetaart.nl

    • Marjoleine de Vos