Terreuraanklachten aan vooravond NAVO-top, bureau Obama doelwit

Drie Amerikaanse mannen die eerder deze week in Chicago werden gearresteerd is vandaag het voorbereiden van een terroristische aanslag ten laste gelegd. Ze zouden in aanloop naar de NAVO-top in Chicago, die morgen en maandag plaatsheeft, geprobeerd hebben molotovcoktails te maken. Onder meer het campagnebureau van president Barack Obama en de ambtswoning van burgemeester van Chicago Emanuel waren doelwit.

Het gaat om twee jongens van 24 en een van 20. Ze worden verdacht van het samenzweren om een terreurdaad te plegen en bezit van explosieven. De drie worden later zaterdag voorgeleid.

De advocaat van de drie zei tegen persbureau AP dat zijn cliënten ‘absoluut geschokt zijn en geen idee hebben waar deze aantijgingen vandaan komen’. Zes anderen die ook afgelopen woensdag werden opgepakt in hetzelfde appartement als de drie zijn inmiddels weer op vrije voeten. Een van hen ontkende dat er molotovcoktails of de bestandsdelen voor molotovcoktails in het appartement waren. “Absoluut niet”, zei Darrin Annussek. “Als ik iets had gezien dat daar maar enigszins op leek zou ik weg zijn gegaan.”

Annussek zei dat hij tijdens zijn achttien uur durende detentie nooit heeft gehoord waarom hij was gearresteerd. Ook is hij niet op zijn rechten gewezen en mocht hij niemand bellen. De politie liet hem geboeid aan een bankje achter en hij mocht niet naar het toilet, aldus Annussek. “Er waren bewakers die langsliepen en me uitmaakten voor hippie en communist”, zei Annussek na zijn vrijlating.

    • Jules Seegers