Steeds striktere aanpak fanatieke voetbalfans

Autoriteiten hebben steeds minder geduld met misdragingen van fanatieke voetbalsupporters. De komende twee weken staat een aantal van hen terecht.

Weer verschijnt hij voor de rechter. In 2006 voor de bestorming van het clubhuis van ADO Den Haag. Drie jaar erna voor betrokkenheid bij een schietincident in een Rotterdams café. Nu worden Daan van der E. (29) en zijn vriendin Tamara F. (33) verdacht van grootschalige drugshandel en het vormen van een criminele organisatie. Zeker dertig supporters zijn in het afgelopen anderhalf jaar opgepakt in de zaak. De komende twee weken staat een aantal van hen voor de rechter.

De strafzaak toont een nieuwe stap in de carrière van een hooligan, maar laat vooral zien hoe de autoriteiten steeds minder geduld hebben met misdragingen van fanatieke voetbalsupporters.

Naast het beheersen van rellen probeert de overheid steeds vaker het speelveld van te fanatieke supporters terug te dringen – van intensief inlichtingen- en opsporingswerk tot bestuurlijke maatregelen als meldplichten en gebiedsverboden.

De Haagse advocaat Ad Westendorp, die geregeld supporters bijstaat: „De autoriteiten zijn steeds feller op voetbalsupporters die zich zouden misdragen”. Een ADO-supporter kreeg een gebiedsverbod voor Schiphol om te voorkomen dat hij in het buitenland amok zou maken: „Dat ging heel ver.” Haagse supporters die iemand hadden mishandeld kregen onlangs te maken met een geharnast Openbaar Ministerie, zegt de advocaat: „De officier van justitie sprak tot vlak voor de zitting steeds over poging tot moord.”

De foto’s van verdachten die de politie op billboards in het centrum van Rotterdam toonde, zijn volgens de Rotterdamse advocaat Frank van Ardenne veelzeggend. De verdachte supporters bestormden het Maasgebouw bij het Rotterdamse stadion De Kuip. „Er is een algemene trend om foto’s van verdachten te publiceren. Maar het idee om dat op enorme billboards te doen is ontstaan bij voetbalsupporters. Dat is opmerkelijk. Foto’s van moordenaars en verkrachters zijn niet op billboards te zien.”

Om hooligans eenvoudiger te kunnen oppakken en berechten, voerde demissionair minister Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) in 2010 de zogenoemde Voetbalwet in. Hij riep gemeenten op hooligans daarmee harder aan te pakken. De Amsterdamse burgemeester Van der Laan legde vorig jaar tien Ajax-supporters een gebiedsverbod op. Ze mochten zich in delen van de stad met hooguit drie mensen ophouden.

Van Ardenne, die regelmatig supporters bijstaat, zegt niet veel van de Voetbalwet te merken. „In individuele strafzaken zijn gebiedsverboden inmiddels vrij standaard aan de orde. Maar de belangrijkste reden om de Voetbalwet in te voeren was juist om gróepen mensen die de orde verstoorden of dreigden te verstoren te kunnen aanhouden. Daar hoor ik weinig over.”

In de strafzaak die maandag begint, zet het OM hoog in. Tegen de verdachten is lidmaatschap van een criminele organisatie ten laste gelegd. Het is een manier om een hogere straf opgelegd te krijgen. Het heeft ook een symbolische waarde door het begrip te verbinden aan een groep voetbalsupporters. De politie laat supporters niet met rust. Van Ardenne: „Ik heb het idee dat veel geïnvesteerd wordt in wie wie is. Inlichtingenwerk. Rond De Kuip worden supporters veelvuldig gefotografeerd en gecontroleerd.” In Amsterdam zijn vorige week nog, vlak bij de Arena drie supporters aangehouden op verdenking van zware mishandeling. Ze behoren tot de beveiliging of ‘ordedienst’ van het supportershome.