Somalische soldaten gedood bij aanslagen Mogadishu

Somalische soldaten begin deze maand na een aanslag op de weg tussen Mogadishu en het nabijgelegen vliegveld. AFP / Mohamed Abdiwahab

Zeker zeven mensen zijn vandaag om het leven gekomen bij twee aanslagen in de Somalische hoofdstad Mogadishu. De aanslagen leken gericht op het Somalische leger, want onder de zeven doden zijn zes militairen.

Persbureau AFP meldde vanmiddag op gezag van veiligheidsfunctionarissen en ooggetuigen dat minstens vier soldaten gedood werden toen een onder een boom verstopte bom tot ontploffing werd gebracht in het noorden van de hoofdstad. Bij de explosie kwam ook een burger om. Bij een granaataanval elders in Mogadishu vonden zeker twee Somalische soldaten de dood.

Al-Shabaab vermoedelijk verantwoordelijk voor aanslagen

De aanslagen van vandaag zijn niet direct opgeëist, maar zijn zeer waarschijnlijk gepleegd door leden van de islamitische terreurbeweging Al-Shabaab. De militanten, die samenwerken met Al-Qaeda, leveren al jarenlang strijd met de Somalische staat en hebben een groot deel van het land in handen.

In het zuiden en midden van het land staat Al-Shabaab wel op een aantal fronten onder druk door een al maanden durend offensief van Oegandese, Burundese, Ethiopische en Keniaanse troepen. Dat strijders echter nog in staat zijn aanslagen te plegen in Mogadishu bewijst dat Al-Shabaab nog altijd een grote bedreiging voor de stabiliteit van Somalië vormt.


Grotere kaart weergeven