Ruzie of niet, Robbery moet het doen

Frank Ribéry sloeg ploeggenoot Arjen Robben in de rust van de halve finale tussen Bayern en Real. Maar vanavond hebben de twee steraanvallers elkaar weer nodig om de Champions League te winnen. „Allebei zijn ze enorm creatief, iedere dag zoeken ze de grenzen op.”

Bayern sterren Ribéry (links) en Robben: „We moeten het samen doen, dat is het belangrijkste.” Foto Pro Shots

Robbery. Zo noemen ze bij Bayern München het aanvallende duo Arjen Robben (28) en Franck Ribéry (29) liefkozend. In de praktijk vormen de Nederlander en de Fransman niet altijd een eenheid op het veld. Maar vanavond zullen de twee voetballers alle strubbelingen opzij zetten voor één gezamenlijk doel: het winnen van de Champions League in de eigen Allianz Arena tegen Chelsea. „Het moet nu gaan gebeuren. Dit moet de grootste overwinning in mijn carrière worden”, zegt Robben in aanloop naar de eindstrijd.

Twee dagen voor de finale staan de twee sterspelers gescheiden van elkaar de pers te woord in het perszaaltje van Bayern München aan de Säberner Strasse. Robben is een beetje grieperig en heeft slechts drie kwartier meegedaan aan de besloten training. Maar hij oogt ontspannen in zijn blauwe trainingsjasje met oranje strepen. „Al heb ik 41 graden koorts, ik zal op het veld staan”, stelt de international. Een kwartiertje later verschijnt Ribéry voor de talloze camera’s in een rood supportersshirt van Bayern München. Ook de Fransman is zelfverzekerd. „Aan verlies wil ik niet eens denken”, zegt hij. „We moeten het samen doen. Dat is het belangrijkste.”

Samen spelen. Het zijn twee woorden met een aparte lading in München. Vorige maand liep de spanning tussen Robben en Ribéry in het thuisduel met Real Madrid zo hoog op dat het escaleerde. In de eerste helft ontstond er een discussie over een vrije trap die iets rechts voor het doel van Iker Casillas genomen moest worden. Normaal gesproken de taak van Robben of Toni Kroos. Tot ergernis van de Nederlander eiste de rechtsbenige Ribéry de bal op. Robben wees de Franse international verbaal terecht. Kroos nam de vrije trap.

In de rust haalde Ribéry zijn gram. Woest liep hij in de kleedkamer scheldend naar zijn plaats – naast die van Robben. Nog voordat Robben op kon staan, had hij een klap onder zijn oog te pakken. Andere spelers van Bayern München sprongen snel tussen beiden en voorkwamen een vechtpartij. Robben zette binnen een paar minuten de knop in zijn hoofd om en speelde een uitstekende tweede helft. En ook Ribéry kwam na rust gewoon weer in actie voor Der Rekordmeister. Het stak Robben dat zijn trainer Jupp Heynckes na afloop in Bild Zeitung met name één speler prees voor zijn goede optreden: Ribéry.

Technisch manager Christian Nerlinger zat met de zaak in zijn maag en bood na afloop direct zijn verontschuldigingen aan de familie Robben aan. Voorzitter Uli Hoeness wilde de affaire het liefst onder het tapijt schuiven. Niet in het minst omdat hij Ribéry sinds zijn komst in 2007 als een soort eigen zoon beschouwd. Met een boete van 50.000 euro was de zaak voor Hoeness afgedaan. Maar hier kon Robben zich niet zomaar overheen zetten. Robben praatte met zijn ouders, overlegde met andere voetballers en kwam tot de conclusie dat hij twee dingen kon doen: erin blijven hangen of doorgaan. Robben koos voor het laatste. Niet snel daarna verlengde hij zijn contract tot 2015. Zijn beste overeenkomst ooit gesloten door zijn vader en zaakwaarnemer Hans Robben.

Andries Jonker, de voormalige assistent van Louis van Gaal en vorig seizoen even hoofdtrainer van Bayern München, werkte de afgelopen drie jaar nauw samen met Robben en Ribéry. „Als assistent speel je een belangrijke rol in het groepsproces. In tegenstelling tot de hoofdtrainer sla je soms een arm om een speler heen. Of je probeert een speler op een andere manier te raken. Robben en Ribéry hebben een totaal verschillende achtergrond. Maar ze zijn wel figuren die in een elftal het verschil kunnen maken. Allebei zijn het enorme creatievelingen. Iedere dag zoeken ze de grenzen op. Ze trekken bijvoorbeeld steeds andere kleding aan. Even kijken hoe ver ze kunnen gaan. Net als kunstenaars of wetenschappers met buitengewone kwaliteiten zoeken ze het randje op. Misschien zijn ze zich daar niet eens van bewust.”

De vechtpartij tussen Robben en Ribéry kwam volgens ingewijden deels voort uit frustratie. De geboren Groninger zette de volksjongen uit Marseille de afgelopen jaren in zijn schaduw. De verbaal sterke Robben wierp zich binnen en buiten op als de leider van Bayern München. Ribéry laat doorgaans alleen zijn voeten spreken. En als iets hem niet zint gebruikt hij het liefst zijn handen. Jonker: „Het zijn allebei emotionele jongens. Gevoelige jongens. En het kan een keer gebeuren dat ze tegen elkaar opkletsen als de emoties te hoog zijn opgelopen. Maar als je de Champions League wilt winnen, helpen conflicten natuurlijk niet. De spelers van Bayern München hebben het al twee jaar alleen maar over het winnen van deze beker. Robben en Ribéry mogen dan als voetballer zijn geslaagd en financieel binnen zijn. Maar nu komt de trots. Voetballers tellen pas echt mee als ze prijzen hebben gewonnen. Als Robben de 1-0 maakt tegen Chelsea dan zullen ze een standbeeld van hem neerzetten op de Marienplatz.”

Robben heeft in de voorbije drie seizoenen een haat-liefdeverhouding opgebouwd met het legioen van Bayern München, bij wie Ribéry geen kwaad kan doen. Toen de Fransman in 2010 zijn contract verlengde werd hij toegezongen op de Marienplatz. De fans laten zich vaak beïnvloeden door populaire kranten als Bild Zeitung en TZ, die meer dan eens campagne voerden tegen Robben. Zo schilderden ze hem af als een brekebeen, een aansteller en een egoïst. Niet zelden werd die kritiek versterkt door stekelige opmerkingen van clubicoon Franz Beckenbauer.

De Nederlandse international werd bij Bayern München meerdere keren teruggeworpen door blessures. Daarmee bevestigde Robben het stempel van een blessuregevoelige voetballer. Vorig seizoen beleefde Robben een dieptepunt toen hij na het WK-voetbal zwaar geblesseerd bleek te zijn aan zijn hamstring. Volgens een goed ingevoerde bron heeft Robben op het eindtoernooi achteraf bezien een enorm risico gelopen. Bij een nieuwe blessure zou het volgens hem „einde carrière” zijn geweest.

De blessure ontaardde in een polemiek tussen de KNVB en Bayern München. Robben hield zich afzijdig van de discussie en sprak zich niet uit over zijn kwetsuur. Buiten de speler om kwamen de Nederlandse voetbalbond en de Duitse club een benefietduel tussen Bayern München en Oranje overeen. De opbrengst van de wedstrijd, die komende dinsdag in de Allianz Arena wordt gespeeld, gaat in zijn geheel naar Bayern München. Naar verluidt gaat het om een bedrag van een paar miljoen euro waarmee de schade voor Bayern volledig wordt gecompenseerd.

De nummer tien van Bayern München heeft geleerd van zijn slepende blessure en wordt sindsdien behandeld door de Nederlandse osteopaat Hub Westhovens. Daarnaast heeft Robben altijd zijn vertrouwen gehouden in clubarts Hans Müller-Wohlfahrt. Desondanks kwam Robben eind vorig jaar onder vuur te liggen toen hij met een blessure aan zijn schaambeen kampte. Het bleef lang onduidelijk wanneer Robben weer de oude zou zijn.

De plek van Robben in het elftal van Heynckes was overgenomen door Duitse internationals als Toni Kroos en Thomas Müller. Bayern München draaide goed en Robben werd door Heynckes langer op de bank gehouden dan hem lief was. De moeilijke situatie werd nog eens versterkt toen Beckenbauer liet weten dat Robben in zijn ogen veel te veel voor zijn eigen kansen ging. Bild Zeitung en TZ voerden de druk in hun kolommen verder op.

De linksbenige voetballer sloeg niet terug in de media en vocht zich terug op het veld. Robben nam Bayern München in de tweede helft van het seizoen bij de hand, maar kon niet voorkomen dat de titel- en de bekerstrijd verloren gingen tegen Borussia Dortmund. En weer was het Beckenbauer die Robben bekritiseerde. Zo schoof de voormalige verdediger vorige maand een nederlaag van Bayern tegen Dortmund in de schoenen van Robben omdat hij een strafschop had gemist. Volgens Beckenbauer had Robben een ongeschreven regel overtreden die zegt dat een speler die een strafschop krijgt, die nooit zelf moet nemen.

Robben haalde zijn schouders op en schoot kort daarop in de return tegen Real wel raak van elf meter. Robben zag vanaf de middenlijn hoe Bayern zich voor de tweede keer in drie jaar plaatste voor de finale van de Champions League. In 2010 verloor Bayern met Robben, maar zonder de geschorste Ribéry met 2-0 van Inter.

De enorme supportersschare van Bayern München maakte zich de afgelopen weken op voor de droomfinale in de eigen Allianz Arena. FCB kent zo’n 2.300 fanclubs. Manfred Bohlender uit het dorpje Erlenbach, nabij Karlsruhe, heeft een kaart voor de finale kunnen bemachtigen. „In totaal waren er meer dan een miljoen aanvragen”, zegt de oprichter van 53-koppige fanclub de Pfälzer Bazi’s in een supporterscafé in het centrum van München. „Normaal gesproken kijken we iedere wedstrijd bij mij thuis in de kelder. Vorige week zagen we daar Bayern de bekerfinale tegen Dortmund verliezen. Robben en Ribéry scoorden allebei, maar hun doelpunten waren niets waard.”

Als Bohlender een keuze moet maken tussen Robben en Ribéry, dan kiest hij voor de Fransman. „Het gaat mij erom dat Bayern München als een echt team speelt”, stelt hij met een fles bier in de hand en zijn ogen gericht op de Champions Leaguefinale tussen de vrouwenteams van Frankfurt en Lyon. „Ik vind dat Robben op het veld nog al eens sterallures heeft. Dan gaat hij te veel voor zijn eigen kansen of maakt misbaar als iets niet lukt. Hij heeft zijn contract verlengd, maar het had mij niet uitgemaakt als Robben was vertrokken. Ribéry is mijn ogen meer een teamspeler. Een echte aangever. Maar het is te hopen dat Robben en Ribéry samen met Bayern de Champions League binnenhalen. Hier die beker winnen in München. Mooier kan niet.”