Rijsel

©Ronald Hoeben

Chef-kok Iwan Driessen

Mooie eetherinnering „Tongfilets met kerriesaus in Zwitserland toen ik vijftien was.” Hoe heeft u uw smaak ontwikkeld?

„Door eerst zuur te leren waarderen.”

Belangrijke leermeester „Adriaan van Raab van Canstein van Le Hollandais.”

Meest overschatte ingrediënt „De micro- groenten van Koppert Cress.”

Meest onderschatte ingrediënt „Schouderkarbonade.”

Wat moet een gast nooit tegen u zeggen?

„Kokkie.”

Mooiste compliment „Iemand hoorde in een gesprek tussen Kranenborg, Blaauw en Jaspers zeggen dat je bij Rijsel moet eten.”

Succesnummer in uw restaurant?

„Huzarensalade.”

Van Rôtisserie Rijsel, momenteel het hotste adres in Amsterdam, hoopt iedereen vooral dat het zal blijven zoals het is. Het laagdrempelig eethuis in een klaslokaal van een oude huishoudschool heeft papiergedekte tafels en vriendelijke en vrolijke bediening, ondanks een bezetting van vaak twee shifts per avond. De gutbürgerliche Küche uit je dromen, waar de ogenschijnlijke alledaagsheden de bijzonderheden zijn die je telkens doen terugkomen. Zoals een aan het spit gebraden kippetje, een perfect gebakken biefstuk van de longhaas of een huzarensalade. En dat in combinatie met een uitstekende wijnkaart. Rijsel serveert Hollandse kropsla in gulle porties met precies de goede vinaigrette. En gebakken aardappels. Ook dat klinkt gewoner dan het is, want bijna niemand – behalve dan Van der Valk – serveert standaard gebakken aardappelen. Maar Rijsel doet het met huisgeklopte mayonaise. En die zul je niet vinden bij Van der Valk.