Nieuwsoverzicht

Eurocrisis

Ophef over Duits idee voor Grieks referendum

athene. Een telefoongesprek tussen de Griekse president Papoulias en de Duitse kanselier Merkel, vrijdag, heeft tot verwarring geleid. Volgens een Griekse regeringswoordvoerder had Merkel in het gesprek geopperd dat de Grieken tegelijk met hun parlementsverkiezingen, op 17 juni, een referendum kunnen houden over het Griekse lidmaatschap van de eurozone. Later op de avond ontkende een woordvoerder van Merkel met kracht dat de kanselier dat voorstel gedaan had. (Reuters)

Afghanistan-oorlog

Pakistan laat weer konvooi VS door

peshawar. Pakistan heeft er voor het eerst in zes maanden weer mee ingestemd om een Amerikaans konvooi door te laten naar Afghanistan. Islamabad had de grens in november voor de Amerikanen gesloten, als vergelding voor de dood van 26 Pakistaanse militairen bij een misgelopen Amerikaanse luchtaanval met een onbemand vliegtuig. (AFP)

Architectuur

Villa 4.0 in Naarden is gebouw van het jaar

AMSTERDAM. Villa 4.0 in Naarden, een ontwerp van Dick van Gameren, is uit 14 genomineerden gekozen tot BNA Gebouw van het Jaar 2012. Villa 4.0 is een radicale verbouwing van een bestaand vrijstaand huis. De jury van de BNA-Gebouw-van-het- jaarprijs beschouwt Villa 4.0 als „een toonbeeld van de meerwaarde van de architect, van de kracht en de waarde van architectuur en een voorbeeld van duurzaamheid”. (NRC)

Cabaret

Freek de Jong doet Verkiezingsconference

Rotterdam. Freek de Jonge zal ook dit jaar aan de vooravond van de verkiezingen een Verkiezingsconference houden. De titel: Miereneuken (zonder tussen-n). Dat heeft hij gisteren bekendgemaakt. „Nu kan ik voor het eerst met Rutte afrekenen”, aldus De Jonge. Ook bij de verkiezingen in 2003, 2006 en 2010 hield de cabaretier na het laatste lijsttrekkersdebat een verkiezingsconference. Dit jaar zendt de VPRO het programma vóór dat debat uit. Economie/Media: pagina 27

Voetbal

Ajax begint met een vrouwenteam

Rotterdam. Ajax begint volgend seizoen met een eigen vrouwenvoetbalteam. De Amsterdamse club zal uitkomen in de BeNe League, een nieuwe competitie van de beste vrouwenteams van Nederland en België. „Dit is een enorme stimulans voor het vrouwenvoetbal”, reageerde Michael van Praag, voorzitter van voetbalbond KNVB op het initiatief van Ajax. Ook PSV wil een vrouwenteam te beginnen.

Economie/Sport: pagina 24