Moeder geeft raad aan worstelend nageslacht

Brothers & Sisters.Seizoen 5. Speelduur 15 uur. €39,99

‘Let’s talk.’ Geen andere zin wordt zo vaak uitgesproken in Brothers & Sisters. In deze ABC-dramaserie, waarvan het vijfde en tevens laatste seizoen nu op dvd is verschenen, staat het wel en wee van de familie Walker centraal. Binnen het Californische gezin, dat bestaat uit vijf volwassen kinderen en een moeder, wordt werkelijk alles uitgepraat.

Vaak is een aflevering zo opgebouwd dat de spanning rond een bepaalde kwestie (scheiding, dood van een echtgenoot, frustraties rond kinderwens) eerst een tijdje voort suddert. Totdat, meestal bij een gezamenlijk etentje of een andere familiegelegenheid, de bom barst en iedereen elkaar eens flink de waarheid vertelt. Vooral moeder Nora Walker (Sally Field) is zeer bedreven in het leggen van de vinger op de zere plek. Daarnaast weet zij ook als geen ander haar kinderen van moederlijk advies te voorzien. Geregeld vat zij in een paar korte zinnen een levenswaarheid samen. Zoals tegen dochter Sarah (Rachel Griffith): „Je dochter heeft je niet nodig als vriendin maar als moeder.” Of tegen schoondochter Kitty (Calista Flockhart) die net haar echtgenoot heeft verloren: „Afwachten en de toekomst uit de weg gaan, helpt je niet verder.”

Nora doet dat zo overtuigend dat ze, wanneer ze op een feestje al haar kinderen weer eens één voor één terecht wijst, wordt gespot door radioproducent Zeke Maris. Hij vraagt haar om auditie te komen doen voor het radioprogramma Dear Mom waar zij, als ervaren moeder, tips aan luisteraars moet geven over ‘een beter leven’. Na enige strijd met de bekende psychologe Alexandra Kirby krijgt Nora de baan.

Het levert aardig, luchtig drama op. Toch is het vermoeiend om bij iedere aflevering door hetzelfde clichématige proces te worden getrokken: familielid heeft het moeilijk met zichzelf, stoot anderen af, komt via confrontatie tot inzicht, maakt het weer goed. Vermoedelijk hebben de schrijvers van de serie zich verdiept in een westerse variant van zelfhulpboeddhisme. De levenslessen draaien altijd om het nemen van eigen verantwoordelijkheid, het durven loslaten van je oude leven en het je openstellen voor nieuwe mogelijkheden.

Pluspunt is het acteerwerk. Veteraan Sally Field ontving terecht een Primetime Emmy Award voor haar rol. Ook Calista Flockhart en Rachel Griffith doen het uitstekend. Bovendien is het onderbroekmodel Luc Laurent (Gilles Marini) – in de rol van Sarah’s Franse minnaar – een genot om naar te kijken.

Rosan Hollak