Mevrouw Meijer

©Ronald Hoeben

Patron cuisinier Richard Meijer

Mooie eetherinnering „Poffertjes bij oma.”

Hoe heeft u uw smaak ontwikkeld? „Door veel in restaurants te eten.”

Wie was een belangrijke leermeester? „Cateraar Mat Buitelaar.”

Meest overschatte ingrediënt „Olijfolie.”

Meest onderschatte ingrediënt „Boter.”

Wat moet een gast nooit tegen u zeggen? „Het was lekker.”

Mooiste compliment „Vier Italianen die twee keer achter elkaar mijn scaloppine bestelden.”

Succesnummer in uw restaurant? „Aardappel.”

Mevrouw Meijer volgde Madame Maigret op in de Gerard Scholtenstraat in Rotterdam, maar wie naar mevrouw zelf vraagt, krijgt te maken met Richard Meijer, de boomlange patron cuisinier die met Tessa van Beem zo’n beetje het leukste restaurant van Rotterdam runt. De inrichting is bijna een pastiche van een restaurant uit een Monsieur Hulot-film, compleet met bloembehang, maar het gebodene is serieus goed eten waar je vrolijk van wordt. Zoals zuurkoolsalade met gestoofde octopus, uit de terrine geserveerde aspergesoep met een zalmmoot of een entrecôte zoals je die bij de l’Entrecôte-keten in Frankrijk ook krijgt: perfect gegrild, dun getrancheerd en met een groene kruidensaus, die Richard knipogend sauce fabuleuse noemt. Denk overigens niet dat Richard een verstokt praktiseerder van oude Franse ambachten is: om de filet van de boerderijkip sappig te houden, grijpt hij zonder pardon naar de Roner (een vacuümkoker).