Merkelbach

©Ronald Hoeben

Chef-kok Jerrey Gontscharoff

Mooie eetherinnering „Het laatste aardappeltje van mijn moeder door de jus halen.”

Hoe heeft u uw smaak ontwikkeld? „Door al mijn chefs veel te laten proeven, je weet nooit hoe een ander een smaak beleeft.”

Belangrijke leermeester „Qua smaak Arend Nieboer en qua creativiteit Jean Beddington.”

Meest overschatte ingrediënt? „Kaviaar, kan ik niks mee.”

Meest onderschatte ingrediënt? „Groenten, ondanks alle succes van vergeten groenten.”

Wat moet een gast nooit tegen u zeggen? „Zou het niet weten.”

Mooiste compliment „Een gast die zei dat hij zijn mooiste eetervaring had gehad.”

Succesnummer in uw restaurant „Het verwerken van een heel kalf, van kop tot staart, in drie weken, daar ben ik heel trots op.”

Huize Frankendael, een klassieke hofstede, lag ooit buiten de stad. Nu dus een oase in de stad met een prachtig tuinterras aan de achterkant, tevens een laagdrempelig adres voor lunch en ontbijt. Patron Geert Burema maakte van het koetshuis een intiem restaurant met een keuken die dicht bij de natuur staat en nauw aansluit op de slow food-gedachte. De vis en garnalen komen vaak uit de Waddenzee, de kreeft liefst uit de Oosterschelde en ook het vlees komt doorgaans uit Nederland. De vissoep is er legendarisch, net als de erwtensoep.

De door Geert Burema ingezette gewoonte om hele dieren van kop tot staart te verwerken wordt door chef-kok Jerrey Gontscharoff met veel enthousiasme doorgezet. Merkelbach heeft een fraaie wijnkaart waarop de prijsopslag voor de hogere wijnen bescheiden is.