Maar beleggers vrezen voor gevolg renteval

De Nederlandse pensioenfondsen zijn niet blij met de lage rente. Zij zien hun dekkingsgraden dalen omdat zij bij een lagere rente veel te weinig rendement maken om aan hun toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen. Een 1 procent lagere rente tikt voor jaren door in de berekening van toekomstige verplichtingen. Ook verzekeraars die geld beleggen van klanten die een levensverzekering afsloten, hebben last van deze lage rente. En wat te denken van Vestia. Deze woningbouwcorporatie kwam medio vorig jaar in de problemen omdat het speculeerde op een stijging van de lange rente. Toen was de rente ongeveer 2,5 procent. Door de aanhoudende onrust in de eurozone is die rente gedaald tot onder de 2 procent. Gezien de onrust in Griekenland en Spanje is het de vraag wanneer die rente weer zal gaan stijgen.