Kritiek op sollicitatieprocedure GroenLinks

De sollicitatieprocedure voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks is niet zorgvuldig verlopen. Dat oordeelt de geschillencommissie van de partij, bij wie Tofik Dibi in beroep ging tegen zijn aanvankelijke afwijzing. Het advies van de kandidatencommissie, die Dibi ongeschikt acht voor het lijsttrekkerschap, blijft wel overeind.

Volgens de geschillencommissie, bestaande uit leden van GroenLinks, is het bezwaar van Dibi gegrond. De commissie vindt dat de sollicitatieprocedure voor de twee kandidaat-lijsttrekkers te sterk is ingekort. Dit kwam door de ‘onevenredig zware druk op de kandidatencommissie, waardoor de kandidatencommissie en het partijbestuur in kortere tijd hun verantwoordingsvolle en gewetensvolle werk moesten doen”, staat in een persbericht dat de partij zaterdag verstuurde.

‘Geen zorgvuldige procedure’

Dibi is blij met de uitspraak. “Recht zegeviert”, twittert hij.

Het advies blijft evenwel ongewijzigd. Dibi wordt nog steeds beoordeeld als ongeschikt. Vrijdagavond zei partijvoorzitter Heleen Weening in Knevel en Van den Brink dat zij de GroenLinks-leden geen stemadvies wil geven, maar gaf hen wel mee het advies van de partijcommissie te volgen. Ze laat weten blij te zijn dat de leden kunnen kiezen tussen twee kandidaten en verheugt zich op de drie lijsttrekkersdebatten.

Maandag eerste debat

Het eerste debat vindt maandagavond plaats in de Rode Hoed in Amsterdam. Die week zal elders in het land nog een debat plaatsvinden. De week daarna kruisen Jolande Sap en Dibi voor de derde keer verbaal de degens. Eind mei kunnen de 27 duizend leden stemmen, de winnaar van de verkiezing is 2 juni bekend.

Sap pleitte zaterdag tegenover de NOS voor verandering van de procedure. Ze had zich de afgelopen tijd geërgerd aan de procedures en zei dat ze veel druk heeft uitgeoefend op het partijbestuur om Dibi toch mee te laten doen aan de leiderschapsverkiezing. Sap heeft zich geschaamd voor de situatie die ontstond.