Koers van Facebook heeft hulp nodig

Zakenbanken hebben vrijdag op de eerste beursdag van Facebook herhaaldelijk moeten ingrijpen om te voorkomen dat de koers van het sociale netwerk te ver inzakte. Dat is een eerste teken dat de waardering van het technologiebedrijf te veel was opgeklopt.

Facebook schreef geschiedenis door naar de beurs te gaan met een recordwaardering van 104 miljard dollar, de grootste introductie van een technologiebedrijf tot nu toe.

De verwachtingen waren hooggespannen. Afgelopen week was het aantal uitgegeven Facebook-aandelen al verhoogd, evenals de bandbreedte van de introductieprijs. Maar beleggers reageerden lauwtjes en de koers moest vrijdag kunstmatig hooggehouden worden op de stand van 38 dollar. Zulke ondersteunende aankopen zijn normale ingrepen voor banken die een beursgang begeleiden, maar het is een teleurstelling na al het tromgeroffel rondom Facebook. De hype was zover opgeklopt dat het aandeel werd verhandeld voor ruim honderd keer de laatstverdiende winst. Bij veel bedrijven is die verhouding beduidend lager.

Nadat Facebook-oprichter Mark Zuckerberg ’s ochtends op de beursgong had geslagen, gebeurde er even helemaal niets: de computers van technologiebeurs Nasdaq hadden moeite met het grote aantal gelijktijdige opdrachten. Na een half uur vertraging kwam de handel op gang: een korte piek naar 42 dollar, met een uiteindelijke slotstand van iets meer dan de openingskoers van 38 dollar. Het is de vraag wat er gebeurt als de banken het aandeel Facebook ‘loslaten’.

Het sociale netwerk haalde 16 miljard dollar op. Dat geld heeft Facebook zelf niet nodig, het gaat naar bestuurders en beleggers van het eerste uur. Dat cashen levert een hoop nieuwe ‘techmiljonairs’ op. Een van de bekendste voorbeelden is U2-zanger Bono, die in 2009 90 miljoen dollar in Facebook stak. Zijn aandeel is nu 2,4 miljard dollar waard. Mark Zuckerberg verkocht ongeveer 1,2 miljard dollar van zijn aandelen, genoeg voor de belastingaanslag. Het totale vermogen van de oprichter wordt nu geschat op ruim 20 miljard dollar.

Likes en links: Economie, pagina 7