Koeman gekozen tot beste trainer

Ronald Koeman heeft de Rinus Michels Award gewonnen, als beste voetbaltrainer van het afgelopen seizoen. De coach van Feyenoord kreeg de voorkeur boven de vier andere genomineerden: Frank de Boer (Ajax), Gertjan Verbeek (AZ), Peter Bosz (Heracles Almelo) en Art Langeler (PEC Zwolle).

Koeman (49) werd vrijdag gekozen door zijn collega-trainers tijdens een congres in Zwolle. De 78-voudig international leverde dit seizoen een knappe prestatie door met Feyenoord als tweede te eindigen in de eredivisie, achter kampioen Ajax. De laatste elf wedstrijden bleef de Rotterdamse club ongeslagen.

Vorig jaar kwam de ploeg met Mario Been als coach niet verder dan de tiende plaats. Feyenoord zag bovendien vaste waarden als Leroy Fer, Georginio Wijnaldum en Luc Castaignos vertrekken. Daar kwamen onder anderen de huurlingen John Guidetti (Manchester City) en Otman Bakkal (PSV) voor terug. Met veel spelers uit de eigen jeugdopleiding bouwden Koeman en zijn assisten Jean-Paul van Gastel en Giovanni van Bronckhorst aan een degelijk spelend team.

Koeman volgt Michel Preud’homme op als winnaar. De Belg greep vorig seizoen net naast de titel met FC Twente. Feyenoord en Excelsior mochten voor het derde jaar op rij de prijs voor beste jeugdopleiding in ontvangst nemen. (Novum)