Kiezeltje? Reaal regelt het allemaal

Utrecht, 12-05-09. Sjoerd van Keulen voormalig CEO van SNS Reaal, gaat naar het Holland Financial Centre. Foto Leo van Velzen NrcHb.
Utrecht, 12-05-09. Sjoerd van Keulen voormalig CEO van SNS Reaal, gaat naar het Holland Financial Centre. Foto Leo van Velzen NrcHb.

Een kwartaalverlies van 68 miljoen euro op de vastgoedafdeling. Dus u raadt het al, bij de bankiers van SNS Reaal waren ze deze week dik tevreden. Natuurlijk, de verliezen op vastgoed en op aan vastgoedbaronnen verstrekte leningen zullen dit jaar nog wel aanhouden. Maar het is allemaal zoals verwacht, in lijn zoals eerder aangekondigd. Voor de vastgoedafdeling van SNS zijn er immers maar drie zaken van groot belang: afbouw, afbouw en afbouw.

Het kwam eigenlijk allemaal door de rijkdom die SNS bij haar beursgang in 2006 verwierf. Groeien zouden ze. Toen kwam dat buitenkansje van Bouwfonds voorbij. Onder leiding van Sjoerd van Keulen stapte de bank de vastgoedwereld binnen. Met grote passen.

Van Keulen, die deze week als getuige werd gehoord in een rechtszaak van boze klanten, vertrok drie jaar geleden – met een verlies van een half miljard euro. „Terugkijkend hadden wij nog conservatiever moeten zijn”, schreef hij in zijn laatste jaarverslag in 2009. Sindsdien zit de vastgoedafdeling in de rode cijfers. SNS heeft ongeveer twee keer zoveel verlies geleden op zijn aankoop als er destijds voor betaald is. Geen wonder dat Van Keulen tegenwoordig chairman is bij Holland Financial Centre, de lobbyclub die strijdt voor een grote financiële sector. Van Keulen denkt tenminste groot. De financieel directeur van SNS Reaal noemde de bad bank ooit een kiezel in zijn schoen. Inmiddels mag gerust van een rotsblok worden gesproken.

Jeroen Wester