Hotel de Goudfazant

Chef-kok Koen van Brunschot

Mooie eetherinnering „Door mijn moeder bereide kalfshersenen, wij aten vaak ’s ochtends al orgaanvlees.”

Belangrijke leermeester „Jannis Brevet en André van Doorn van De Hoefslag.”

Meest overschatte ingrediënt „Ganzenlever.” (Dit is het politiek correcte antwoord.)

Meest onderschatte ingrediënt „ Ganzenlever.” (Hier spreekt de kok.)

Wat moet een gast nooit tegen u zeggen „Voordat ze een hap nemen: ‘Weet je wie dit ook heel lekker maakt?’”

Succesnummer in uw restaurant„De poussin, al is dat niet mijn eigen succesnummer.”

La Coupole in Parijs (anno 1927) wordt de moeder aller brasserieën genoemd. Hotel de Goudfazant (anno 2006), dat een restaurant en geen hotel is, zou je ook als moeder kunnen zien van een aantal eethuizen met dezelfde filosofie:simpel eten van hoge kwaliteit voor een groot publiek. Meer dan veertigduizend gasten per jaar weten de weg naar deze goed verstopte, voormalige machinehal aan de noordkant van het IJ in Amsterdam te vinden. Om er aan met papier gedekte tafeltjes in aangenaam brasserietempo een maaltijd te genieten zoals je die in een dorps, Frans wegrestaurant, een routier, idealiter geserveerd zou krijgen. Het is niet verwonderlijk dat restaurateurs van allerlei pluimage met grote interesse naar de keuken van Van Brunschot kijken. Maar alleen de Goudfazant lapt het om dagelijks bijna tweehonderd man gelukkig te maken met originele no-nonsensegerechten die ook nog betaalbaar zijn.

(N.B. De uitbaters van de Goudfazant openden deze week Café Modern, ook in Noord. Een klein hotel met table d’hôte.)