Hollande tegen Obama: troepen dit jaar naar huis

Secretary of State Hillary Rodham Clinton, third from right, hosts a working lunch for French President Francois Hollande, third from left, at the Blair House., Friday, May 18, 2012, in Washington. (AP Photo/Carolyn Kaster)
Secretary of State Hillary Rodham Clinton, third from right, hosts a working lunch for French President Francois Hollande, third from left, at the Blair House., Friday, May 18, 2012, in Washington. (AP Photo/Carolyn Kaster) AP

De Franse president Hollande heeft zijn Amerikaanse ambtgenoot Obama vrijdag verteld dat hij vasthoudt aan zijn verkiezingsbelofte om de Franse gevechtstroepen nog dit jaar terug te trekken uit Afghanistan. De NAVO blijft officieel bij de afspraak om tot 2014 in Afghanistan te blijven, maar steeds meer lidstaten willen de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in het land al eerder overdragen aan Afghaanse troepen.

Hollande bracht een bezoek aan het Witte Huis, voorafgaand aan een top van de G8 (de groep van acht rijke landen), vrijdagavond en zaterdag in het presidentiële buitenverblijf Camp David. Aansluitend reizen de leiders door naar Chicago voor een top van de NAVO, zondag en maandag.

Hollande zei dat Frankrijk na het vertrek van de militairen uit Afghanistan wél op een andere manier betrokken zal blijven bij het land. Obama en Hollande spraken behalve over Afghanistan ook over het nucleaire programma van Iran en de situatie in Syrië en over de Europese economie. De financiële crisis en Iran zijn ook belangrijke onderwerpen bij de G8, waar behalve Obama en Hollande ook de leiders aanschuiven van Groot-Brittannië, Duitsland, Italië, Canada en Japan. De Russische president Poetin laat zich vervangen door premier Medvedev. Obama zei dat hij en Hollande daar allebei zullen pleiten voor stimulering van economische groei. (AP, AFP, Reuters)