Het einde van het kapsel Het einde van het kapsel

Non-kapsels zijn in de mode. „Ook achter het meest nonchalante kapsel schuilt een uur knipwerk.”

PHOTO © PETER STIGTER FILENAME IS DESIGNER NAME FALL/WINTER 2012
PHOTO © PETER STIGTER FILENAME IS DESIGNER NAME FALL/WINTER 2012

Afgelopen zondag werden de Coiffure Awards uitgereikt: de meest prestigieuze prijzen in de Nederlandse kappersbranche, waarvoor kappers uit alle windstreken naar de RAI in Amsterdam togen.

De ruim 1.100 bezoekers (hoofdzakelijk kappers, aangevuld met bekende Nederlanders) hadden zich flink uitgedost. Heel wat vrouwelijke kappers hadden het soort uitbundige kapsels dat je vaak in kappersbladen ziet: kort, asymmetrisch en voorzien van ongebruikelijke kleuren. ‘Trendy’ worden die in de kapperswereld genoemd.

Maar bijna net zoveel bezoekers van de Coiffure Award kozen voor klassiek, lang, natuurlijk vallend haar in een natuurlijke kleur. Want – en dit is het grote nieuws in de kapperswereld – het dameskapsel is uit.

In de modewereld speelt het al langer. Op de catwalks zijn al een hele tijd vrijwel geen echte kapsels meer te zien. Na jarenlang alleen maar steil (gemaakt) lang haar, is nu natuurlijk los, of losjes opgestoken haar de trend. Ook op straat zie je bij jonge vrouwen eigenlijk alleen nog lang, nonchalant haar. Hooguit wordt het opgestoken in een rommelig knotje bovenop het hoofd. Zelfs op basisscholen zijn amper nog meisjes met kort haar te vinden.

De Coiffure Awards zijn meer een kappers- dan een mode-evenement. Het draait er vooral om kunstig geknipt of opgemaakt haar. Naast twaalf subcategorieën wordt er elk jaar één hoofdprijs uitgereikt: de Hairdresser of the Year Award. En die ging evenals vorig jaar naar Hester Wernert (32), die flink had uitgepakt voor de Coiffure Awards. De jury verwacht namelijk dat een kandidaat vier zo veelzijdig mogelijke modellen, kleuren en structuren laat zien, om te bewijzen dat hij of zij het vak technisch verstaat. Wernert stuurde onder meer een paars, strak geknipt pagekapsel en een gigantische bos grove blonde krullen in.

Flatterend

In haar eigen salon (Mogeen in Amsterdam) knipt ze nooit ‘kapsels’, zegt Wernert, die ook voor internationale modebladen als Purple en W werkt, en meewerkt aan reclamecampagnes van onder meer Louis Vuitton en Viktor & Rolf. „Ik houd van lang, sexy en rauw haar dat een vrouw mooier maakt. Als je een modestatement wilt maken, kun je beter een tas kopen. Trendy kapsels zijn bijna nooit flatterend.”

De impopulariteit van het kapsel betekent overigens niet het einde van de kapper, zegt Wernert. „Achter het meest nonchalante lange haar kan gerust een uur knipwerk schuilen. Ik maak haar dat uit zichzelf altijd goed valt, ik wil dat mijn klanten ’s ochtends zonder föhnen de straat op kunnen. En dat vereist een technische manier van knippen.”

„Kapsels? Those days are over,” zegt Taco Stuiver (47). In de jaren tachtig en negentig werkte Stuiver in de Parijse modewereld, tegenwoordig runt hij zijn eigen salon (Chez Taco) in de Amsterdamse Reguliersdwarsstraat. „Wat er tegenwoordig wel heel erg aan de hand is, is kleur. Pastelblauw en roze zie je bijvoorbeeld veel.”

Wernert noemt als grootste trend de zogeheten dip-dye: een kleurverloop waarbij alleen de uiteinden van het haar geverfd worden. In modebladen is het al maanden te zien, maar inmiddels wordt het ook opgepikt door het grote publiek.

„Die kleurtrends worden gecombineerd met haar dat je het best als ‘zorgvuldig nonchalant’ kunt omschrijven,” zegt Stuiver. Het oogt rommelig, maar er is wel degelijk aandacht aan besteed. „Het is een soort gecultiveerde slordigheid. Je ziet dat sowieso veel in de mode: ontwerpers, kappers en modellen zien er altijd heel erg nonchalant uit, alsof ze bóven de mode staan. Maar eigenlijk is het allemaal heel doordacht.”

Volgens Stuiver worden in de provincie nog wel volop kapsels geknipt. Het zijn voornamelijk jonge meisjes die op popsterren als Katy Perry en Rihanna willen lijken en wat oudere vrouwen die voor de echte kapsels kiezen. „Je kent het wel, die vrouwen op middelbare leeftijd met van dat korte, rode stekeltjeshaar.”

Maar hoewel haar na het vijftigste jaar slapper en dunner wordt, kunnen oudere vrouwen volgens Stuiver nog best lang haar hebben. „Je moet wat meer investeren om het haar mooi te houden. Maar ook als je daar geen zin in hebt, hoef je het niet per se een kort kapsel te nemen. Steek het op of doe het in een staart.”