GroenLinks ruziet over Dibi

Tofik Dibi mag meedoen aan het leiderschapsreferendum van GroenLinks. De kandidatencommissie vond hem niet goed genoeg, maar het bestuur besliste anders.

Het duurde eventjes, maar het hoge woord is eruit: GroenLinks houdt een leiderschapsreferendum met twee kandidaten: fractieleider Jolande Sap en Tweede Kamerlid Tofik Dibi. Vrijdagavond maakte partijvoorzitter Heleen Weening bekend het advies van de kandidatencommissie, die Dibi te licht had bevonden als mogelijke lijsttrekker, naast zich neer te leggen.

Aan het besluit ging een dag vol gesprekken en speculaties vooraf die consequenties zal hebben voor de toch al broze status van GroenLinks. De kwestie-Dibi heeft geleid tot een schisma binnen de partij, met de kandidatencommissie aan de ene kant, en de Tweede Kamerfractie – inclusief politiek leider Sap – aan de andere kant. Het partijbestuur koos uiteindelijk de kant van de fractie.

Het besluit over het referendum leek tot vrijdagochtend een formaliteit. Afgelopen maandag lanceerde Tofik Dibi zijn kandidatuur voor het leiderschap van GroenLinks. Sap betoonde zich enthousiast en vol zelfvertrouwen over de tweestrijd. Met optredens in televisieprogramma’s waren de kandidaten feitelijk al aan hun campagne begonnen.

Maar toen waren daar vrijdagmiddag ineens de geruchten. Op het laatste moment zegde Dibi een optreden af bij het televisieprogramma De Halve Maan, omdat hij zich moest melden bij het partijbureau in Utrecht.

Volgens Dibi werd hem dit op intimiderende wijze medegedeeld. Als hij niet in Utrecht verscheen, zou zijn „toekomst in het geding zijn”, zei hij vrijdagavond in Nieuwsuur.

Inmiddels hadden enkele partijprominenten telefonisch contact gezocht met het bestuur. Toen dit niets opleverde, sloegen ze rond etenstijd aan het twitteren. Een voor een pleitten ze voor een open leiderschapsstrijd. „Dat laten bungelen van Tofik Dibi krijgt hele gênante trekjes,” liet Kamerlid Ineke van Gent weten. „Klap erop en referendum organiseren, partijbestuur!” Oud-partijleider Femke Halsema twitterde: „Als GroenLinks-lid wil ik kunnen kiezen en me niet hoeven schamen.” En ook Sap zelf liet van zich horen: „Ik zou het betreuren als er geen referendum komt.”

Aan het eind van de avond ging partijvoorzitter Weening om. Tof Thissen, voorzitter van de kandidatencommissie, noemde het vrijdagavond desgevraagd „een verstandig besluit, gezien alle media-aandacht.” Over alle commotie zei hij: „Ons wordt kennelijk verweten dat we zorgvuldig te werk gaan, en dat verbaast me.”

Met de affaire-Dibi heeft GroenLinks zich opnieuw ernstig verdeeld betoond. In Nieuwsuur noemde Dibi de kandidatencommissie „mensen met prehistorische opvattingen over democratie” en zei hij zich „niet gesteund te hebben gevoeld” door de partij.

De strubbelingen tussen de partijtop en Dibi kunnen consequenties hebben voor de lijsttrekkerstrijd de komende weken. De achterban van GroenLinks staat te boek als non-conformistisch en anti-autoritair. Leden zouden uit sympathie op ‘underdog’ Dibi kunnen gaan stemmen, met als gevolg dat Sap het leiderschap verovert met een krapper mandaat dan voorzien. Dat zou de partij geen goed doen in de aanloop naar de verkiezingen van 12 september.

En dat is, ironisch genoeg, vermoedelijk de reden die de commissie had om Dibi af te keuren.