Gebr. Hartering

©Ronald Hoeben

Chef-kok Paul Hartering

Mooie eetherinnering „Het speenvarken aan het spit op mijn Heilige Communie.”

Hoe heeft u uw smaak ontwikkeld? „Door veel uit eten te gaan in binnen- en buitenland.”

Belangrijke leermeester „Joost Cremers, hij is nu chef van restaurant Looks.”

Meest overschatte ingrediënt? „Kreeft.”

Meest onderschatte ingrediënt? „Komkommer.”

Wat moet een gast nooit tegen u zeggen?

„Dat er een beetje vet aan zit.”

Mooiste compliment „Als men precies begrijpt dat ik met oersmaken werk.”

Succesnummer in uw restaurant „We scoren met Hollandse inktvis van de houtskool-grill.”

Het bestaat pas een jaar, het restaurant van de eigenzinnige gebroeders Hartering. In de kleine eetzaal aan de gracht staat Niek met het schoolbord aan je tafel waarop het menu gekrijt is, Paul leidt de keuken waarin de houtskoolgrill een hoofdrol heeft. Het table d’hôte-menu (eten wat de pot schaft) begint om half acht, wie later komt, kan à la carte eten. Bijvoorbeeld runderhart, maar dan als biefstuk gebakken. Of een côte de boeuf met een opengezaagde mergpijp ernaast. Naast het menu zijn er altijd andere verleidingen. Op de toog staat een mandje platte oesters, er kan vers gesneden ham zijn en er zijn bijzonder sympathiek geprijsde grote wijnen, zoals Bandol van Tempier voor 66 euro, die het overigens uitstekend doet bij het runderhart. Bij mooi weer eten we op de boot die naast het restaurant ligt afgemeerd, het bord wordt je vanuit het raam aangereikt, want de verordeningen verbieden bediening op het water. Eten bij Hartering is in alle opzichten een avontuur.