G8 wil Griekenland absoluut in eurozone, steunt vredesplan Annan

Een goed stel hoor: Mario Monti, David Cameron, Angela Merkel, Barack Obama, François Hollande en de Canadese premier Stephen Harper in Maryland. Foto AFP / Brendan Smialovski

Ze hopen allemaal dat Griekenland voor de euro behouden blijft: de G8-landen hebben alle belang bij een sterkere zone en een groeiende Europese economie.

De VS, Canada, Japan en Rusland schaarden zich vandaag op de top van de acht grootste economieën bij Italië, Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk om de eurocrisis op te lossen met een mix van groei en bezuinigingen.

De sleutel ligt volgens de landen in het vinden van maatregelen die de vraag naar consumptiegoederen en het baanaanbod doet groeien. De G8 laat vanuit Barack Obama’s houten stulpje in Maryland weten dat ondanks de tekenen van wereldwijde economische groei nog aanzienlijke tegenwind heerst. Wat betreft de olieprijs wordt nagedacht over manieren waarop grote verstoringen in de leveranties die de prijzen omhoog drukken kunnen worden tegengegaan.

Kofi Annan geniet volle steun G8-landen

Verder schaarden de acht landen zich als één blok achter een ander heet thema: het staakt-het-vuren in Syrië. Kofi Annan hoeft zich geen zorgen te maken over steun want de G8 staat als één man achter het vredesplan van de speciale gezant namens de VN en de Arabische Liga. Dit ondanks dat vandaag opnieuw doden vielen in het land van Bashar al-Assad.

Eerder vandaag werd al gesproken over het beteugelen van de financiële crisis en de standpunten ten opzichte van andere terugkerende thema’s als Iran en Noord-Korea. Op de agenda staan nu nog de situatie in Afghanistan en het Midden-Oosten.