Finale Champions League in München: Robben hoopt op ‘grootste overwinning’

Arjen Robben (Bayern München) viert dat hij gescoord heeft, vorige week zaterdag in de Duitse bekerfinale tegen Borussia Dortmund. Foto AFP / Odd Andersen

In de Allianz Arena in München spelen Bayern München en Chelsea vanavond de finale van de Champions League. Als de Londenaren winnen, is het hun eerste Europese hoofdprijs. Voor Bayern-international Arjen Robben is winst vanavond “de grootste overwinning van mijn carrière”.

Als Bayern München de finale vanavond wint, is het voor het eerst sinds 1965 dat een club de Champions League-trofee in eigen stadion omhoog mag houden. In dat jaar zegevierde Internazionale in eigen huis in Milaan. Dat een club in eigen stadion de Champions League wint was voor die tijd nog maar één keer eerder voorgekomen: in 1957 had Real Madrid die bijzondere primeur.

Laatste CL-finale voor beide clubs pijnlijke herinnering

Zowel Bayern München als Chelsea hebben pijnlijke herinneringen aan de laatste keer dat beide clubs de finale van de Champions League speelden. Chelsea, dat de Champions League dus nog nooit won, verloor vier jaar geleden in Moskou de finale van Manchester United na een strafschoppenserie. Bayern München dolf twee jaar terug het onderspit in de eindstrijd tegen Internazionale in Madrid (2-0).

Bayern zal zich vanavond zeker willen revancheren voor de met 5-2 verloren Duitse bekerfinale tegen Borussia Dortmund van vorige week. Voor Chelsea staat er naast het winnen van de cup nog iets belangrijks op het spel: als ‘The Blues’ niet winnen, en zich zo als titelhouder automatisch kwalificeren voor de Champions League van volgend seizoen, keren ze volgend jaar niet terug in het Europese miljoenenbal. Chelsea eindigde in de Premier League dit jaar namelijk op een teleurstellende zesde plaats.

Bekijk hieronder een preview van de Champions League-finale, met onder meer beelden van de laatste trainingen en persconferenties van gisteren:

Robben: al heb ik 41 graden koorts, ik sta op het veld

Bij Bayern staat international Arjen Robben vanavond op het veld. Hij vormt samen met de Fransman Franck Ribéry het aanvalsduo van Bayern, ook wel ‘Robbery’ genoemd. In de praktijk vormen de Nederlander en de Fransman niet altijd een eenheid op het veld. In de halve finalewedstrijd tegen Real Madrid kregen de twee ruzie over wie een vrije trap mocht nemen. In de rust liep de ruzie zodanig uit de hand dat de twee elkaar te lijf gingen.

Vanavond zullen de twee voetballers echter alle strubbelingen opzij zetten voor één gezamenlijk doel: het winnen van de Champions League, schrijft onze voetbalredacteur Koen Greven vandaag in NRC Handelsblad. Robben was gisteren nog een beetje grieperig en heeft slechts drie kwartier meegedaan aan de besloten training, maar klonk tegenover Greven daardoor niet minder gemotiveerd:

“Het moet nu gaan gebeuren. Dit moet de grootste overwinning in mijn carrière worden. Al heb ik 41 graden koorts, ik zal op het veld staan. Aan verlies wil ik niet eens denken. We moeten het samen doen. Dat is het belangrijkste.”