Eetlokaal Van de boer

Patron cuisinier Sander Lenselink

Mooie eetherinnering „De keuken van mijn Indische oma.”

Hoe heeft u uw smaak ontwikkeld? „Veel proeven, niks laten liggen, geen schaamte.”

Belangrijke leermeester? „Mijn oma, Rob Baris en Martin Ozinga.” (Baris is een kleurrijke Rotterdamse horeca-ondernemer, Ozinga is chef-kok van Las Palmas Rotterdam.)

Meest overschatte ingrediënt „Jus de veau.”

Meest onderschatte ingrediënt? „Kropsla.”

Wat moet een gast nooit tegen u zeggen?

„Dat-ie iets niet te eten vindt.”

Mooiste compliment „Mijn keuken herinnerde iemand aan zijn overleden moeder.”

Succesnummer in uw restaurant? „Mijn team van vijf Rotterdamse jongens die het allemaal mogelijk maken.”

Van de vijftien restaurants in de lijst is Eetlokaal Van de boer het simpelst – je zou de zaak van Sander Lenselink in de Rotterdamse wijk Spangen voor een buurthuis kunnen verslijten en die indruk klopt ook wel een beetje. Overdag schuiven er buurtbewoners aan voor lunch, koffie en wifi. Een eetzaaltje met een open keuken naast een ander zaaltje waar bijvoorbeeld eetfilms vertoond kunnen worden. Een stamtafel vol boeken. Maar toch, als je de blik op het bord gericht houdt, verschijnen daar aangename, pure gerechten, waarvoor de ingrediënten veelal dagvers ‘van de boer’ komen. Een plank puike charcuterie, verse tomatensoep met boeren crème fraîche, spatverse kokkels en – daar is ie weer – een mooi stuk longhaas met lentegroenten. Na de rekening, die voor twee met gemak onder de 100 euro blijft, is er een appel voor onderweg.