Eerste profzege Amador, Hesjedal terug in leiderstrui Giro

Andrei Amador viert zijn eerste profeze na 206 km rijden door de bergen. Foto Reuters / Alessandro Garofalo

Andrei Amador heeft de veertiende etappe in de Giro d’Italia gewonnen. De Costa Ricaan van Movistar kwam in de bergrit als eerste boven in Cervinia en boekte daarmee zijn eerste profzege.

Ryder Hesjedal reed in de slotfase weg uit een groep met favorieten en pakte voldoende voorsprong om de roze trui te heroveren op Joaquin Rodriguez. De Canadees maakte in de slotklim zijn achterstand van zeventien seconden op de roze truidrager meer dan goed.

Amador begon als eerste aan de ruim twintig kilometer lange slotklim en kreeg wat later gezelschap van de Italiaan Alessandro de Marchi en de Tsjech Jan Barta. De drie zagen hun voorsprong van bijna negen minuten op het peloton snel slinken, maar mochten toch sprinten om de ritzege. Amador bleek nog over de beste benen te beschikken, Barta en De Marchi werden tweede en derde.

De favorieten hielden hun kruit lange tijd droog. Pas op drie kilometer van de streep gooide Hesjedal de knuppel in het hoenderhok. Rodriguez reageerde maar kon niet voorkomen dat de Canadees van Garmin bijna een halve minuut eerder over de streep kwam. In het algemeen klassement bedraagt het verschil tussen de twee negen seconden.

Ook Paolo Tiralongo staat nog binnen de minuut. De achterstand van de Italiaanse Astana-renner bedraagt 41 seconden. Tweevoudig winnaar Ivan Basso is de nummer vijf, net achter Sandy Casar. De renners krijgen in de laatste week nog vier zware bergritten voor hun kiezen.

    • Jules Seegers