Een koraalrif aan de muur

Ontwerpster Irma Boom maakte een kleurenboek. De kleuren vond ze in de natuur – van Zwitserland tot Costa Rica. Er is ook behang van.

Beeld uit besproken boek

Op de witte cover van het boek Colour – based on nature staat in zwarte Arabische letters het woord ‘kleur’ en op de achterzijde ‘Farbe’. De doos herhaalt het woord nog eens in het Turks, Grieks en het Japans. „Het Nederlandse woord kleur is voor mij niet abstract genoeg, vandaar”, zegt grafisch ontwerpster Irma Boom (51) .

De kleuren voor dit boek baseerde ze op tachtig natuurgebieden op de Werelderfgoedlijst van Unesco; zoals het natuurgebied Jungfrau in Zwitserland, het Great Barrier Reef in Australië, het nationaal park van Costa Rica en de Waddenzee. Van deze gebieden maakte ze kleurcodes: strepen, vlakken en lijnen, in de kleuren die kenmerkend zijn voor het betreffende gebied. Zeven kleurcodes zijn gebruikt als motief voor een intrigerend streepjesbehang, elk continent is vertegenwoordigd.

Samen met Thomas Eyck, uitgever van uiteenlopend design, werkte Irma Boom aan dit project, waarvoor ze al in 2005 de basis legde. In 2004 maakte ze een vergelijkbaar kleurenboek, gebaseerd op tachtig kunstwerken, hierna moet er nog een boek, Based on architecture, komen.

Het fenomeen kleur wordt in Colour – Based on nature niet uit de doeken gedaan in tekst, maar vormt letterlijk de inhoud: pagina’s vol kleur, elke pagina een andere tint. De katernen van het boek zijn aan de voorkant en de kop van de pagina’s nog gesloten. Wanneer de geperforeerde vouwen worden losgesneden, komen de bijbehorende kleurcodes in beeld. De pagina’s van het boek zijn ook voorzien van verticaal geperforeerde lijnen, zodat je er desgewenst delen kunt uitscheuren.

Boom: „Ik vind het interessant om het beeld volledig abstract te maken, zo kun je de kleuren ontrafelen.” Het in kaart brengen van „de belangeloze schoonheid van de natuur”, zegt ze, was ook een argument om dit boek te maken.

Dat Thomas Eyck nu, in plaats van meubels of tafelstukken, een boek uitgeeft, vindt hij de normaalste zaak van de wereld. „Ik wil steeds weer andere gebieden van de designwereld ontdekken en mezelf blijven verrassen. Elk project is leerzaam. Ik heb er bijvoorbeeld nooit bij stilgestaan wat er allemaal bij komt kijken om kleurendruk perfect te krijgen.”

Het boek werd enkele weken geleden tijdens de designbeurs in Milaan gepresenteerd en Eyck verkocht er direct al honderden. Mensen uit het interieurvak waren er weg van. „Ik krijg mailtjes van kopers die melden dat ze al een paar pagina’s hebben losgesneden. Sommigen gebruiken het als bron van kleurmonsters, zij scheuren de voorgeperforeerde strips eruit. Met de op elke pagina vermelde pms-kleurennummers kun je eenvoudig verf laten mengen.”

Voor Eyck en Boom stond vast dat de kleurcode van de Waddenzee bij de behangselectie zou zitten. Eyck woont aan de Waddenzee, in het noorden van Friesland. Een muur van zijn huis is er inmiddels mee behangen.

Het behang, dat samen met behangproducent Eijffinger is ontwikkeld, is van mat papier. „Het is een extra stevig vliesbehang, dat makkelijk te plakken is. Het zit niet in een keer muurvast, zodat je nog kunt corrigeren”, zegt Eyck. Een rol van 9 meter lang en een uitzonderlijke breedte van 75 centimeter (normaal is een rol behang 50 centimeter breed) is voldoende voor drie banen. Prijs: 398 euro per rol.

Irma Boom, Colour – Based on nature, 49,95 euro, thomaseyck.nl