Dr. Zeepaard meet het vocht

Illustratie Pepijn Barnard

de proefjesfabriek

Dr. Zeepaard heeft er geen last van, maar mensen wel: bij vochtig weer wil hun haar niet in model blijven. Dat komt doordat haar door vocht uitzet. Dat kun je zien met deze vochtmeter.

Wat heb je nodig? - Een lange haar, een leeg melkpak, een mesje, een paperclip, een satéprikker, een munt, een pen en plakband.

Wat moet je doen? - Leg het melkpak plat en maak de paperclip vast aan de bovenkant (waar de opening zit).

- Maak met het mesje in de bodem van het pak voorzichtig twee horizontale sneden, en nog een derde snee zodat er een H ontstaat. Vouw de twee flapjes tussen de benen van de H omhoog.

- Steek een satéprikker door de twee omhoogstaande flapjes, en zorg dat hij goed kan draaien. Knik de bovenkant van de prikker voorzichtig om. Dit is de wijzer van je vochtmeter.

- Maak het ene uiteinde van de haar vast aan de paperclip en sla hem aan de andere kant één keer om de prikker.

- Maak het los hangende uiteinde van de haar zwaar met een muntje dat je met plakband aan de haar plakt.

- Zet de meter op een droge plaats (boven de verwarming, in de zon). Kijk in welke richting de wijzer wijst, en zet daar op het melkpak een streepje .

- Zet hem dan in een vochtige ruimte, zoals de badkamer als er net iemand doucht. Zet weer een streepje.

- Zie je wat er is gebeurd?

Hoe kan dat? De haar neemt waterdamp uit de lucht op en wordt daardoor langer. Een droge haar van 20 centimeter kan in een vochtige ruimte wel een halve centimeter oprekken. Het zware muntje zakt zo verder naar beneden, waardoor de prikker gaat draaien.

    • Sander Voormolen