Dibi: ik kreeg het gevoel dat ik nooit Kamerlid had mogen worden

Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Tofik Dibi had nooit Kamerlid voor GroenLinks mogen worden. Dat denkt de kandidaat-lijsttrekker bij het lezen van de stevige kritiek van de kandidatencommissie, zo zei hij vanochtend in het Radio 1-programma TROS Kamerbreed.

De commissie vindt Dibi ongeschikt, maar laat hem na crisisoverleg gisteravond toch meedoen in de race voor het lijsttrekkerschap van de partij. De commissie uit onder meer kritiek op zijn strategisch inzicht. Dibi daarover:

“Maar dan denk ik: jullie zijn wel de laatste die daar iets over mogen zeggen, gezien de discussie wat die heeft veroorzaakt.”

Volgens Dibi heeft de commissie “het volste recht” om iets over hem te zeggen, maar niet om GroenLinks-leden “een keuze door de strot te duwen”. “We bepalen zelf wel of we geschikt zijn. In de afgelopen week was de boodschap eigenlijk dat er al een leider was gekozen.” Dibi benadrukt dat meerdere mensen tegen hem zeiden dat hij het nooit zou worden.

Dibi heeft naar eigen zeggen inmiddels zijn boosheid begraven en richt zich op zijn campagne om lijsttrekker te worden. “Anders kom je in een negatieve spiraal terecht”, aldus Dibi. Hij noemde de chaos binnen de partij en het optreden van partijvoorzitter Heleen Weening in Knevel en van den Brink ‘ongemakkelijk’.

Voorzitter GroenLinks: volg advies partijcommissie op

Weening verdedigde in het programma de lijsttrekkersprocedure van de partij. Ze zei geen stemadvies te willen geven, maar gaf GroenLinks-leden wel mee het advies van de partijcommissie te volgen.

Ook de andere gasten in Kamerbreed oordeelden negatief over de gang van zaken bij GroenLinks. PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma keek met “verbazing” en noemde de situatie “merkwaardig”. CDA-vicevoorzitter Pieter van Geel vond het “geen fraai beeld”. “Dit gun je geen enkele partij”, zei hij daarover.

    • Pim van den Dool