Derde zege Cavendish, Keizer weer in aanval

De Britse wielrenner Mark Cavendish heeft zijn derde etappewinst behaald in de Ronde van Italië. De wereldkampioen won vrijdag in Cervere de massasprint na een vlakke rit over 121 kilometer door de regio Piemonte. Achter hem werd de Noor Alexander Kristoff tweede, vóór de Australische Raborenner Mark Renshaw. De Spanjaard Joaquim Rodriguez blijft drager van de roze leiderstrui, nu de Giro dit weekeinde de bergen in trekt.

De Nederlandse debutant Martijn Keizer (24) maakte in de dertiende rit opnieuw indruk. Voor de vijfde keer in deze Ronde van Italië was de allrounder van Vacansoleil betrokken bij een vluchtpoging. Samen met de Italiaan Francesco Failli reed hij 99 kilometer vooruit. De maximale voorsprong van de twee bedroeg vijf minuten, twintig kilometer voor de finish werden ze ingelopen. In totaal reed Keizer deze Giro tot nu toe 612 kilometer in ontsnappingen, waarmee hij leidt in het klassement om de Premio della Fuga.

De opvallende aanvalsdrang van Keizer dwingt andere renners soms tot ongewenste krachtsinspanningen in deze tot nu toe tamme Giro. Louter vrienden maakt hij daarmee niet in het peloton. „Soms gaan ze er niet mee akkoord dat je aanvalt”, constateerde Keizer, die ook leider is in de strijd om de tussensprints en blijft streven naar een ritzege.