De Staat

©Ronald Hoeben

Chef-kok Erik Florissen

Mooie eetherinnering„De balkenbrij van oma op de boerderij.”

Hoe heeft u uw smaak ontwikkeld? „Vaak eten in restaurants.”

Belangrijke leermeester

„Didier Besnard, ooit chef van Molen de Dikkert in Amstelveen.”

Meest overschatte ingrediënt „De hele Texturas-lijn in potjes van El Bulli.”

Meest onderschatte ingrediënt „Varkensvlees, zo vet mogelijk.”

Wat moet een gast nooit tegen u zeggen? „Is dit wel biologisch? Voor mij is biologisch een middel, geen doel.”

Mooiste compliment „Als ze het zo lekker vinden dat ze een doggy bag vragen.”

Het succesnummer in uw restaurant „De barbecue.”

Een chef met een klassieke opleiding die alles op alles zet om een strandtent van kwaliteit te voorzien: een recept voor succes. Ook al oogt De Staat in Scheveningen misschien als een Mad Max hangout, het is ook de plek waar de meeste Meursault van de provincie geschonken wordt. Niet in de laatste plaats omdat die hier slechts 34,50 euro kost, maar voor voordelige wijn alleen sjokt niemand helemaal het strand op. Uit de keuken van Erik Florissen komen de simpele verrukkingen in gulle porties, en de kwaliteit is onberispelijk. Die kwaliteit wordt direct herkend door mensen die zelf in de horeca zitten en die frequenteren deze ‘strand-enclave’ dan ook graag. Sterker: regelmatig is er een eetevenement in samenwerking met het prestigieuze visrestaurant Seinpost. De passie van Erik Florissen staat buiten de tent, in de vorm van een barbecue waar hij graag rustieke stukken vlees op grilt.