De puntjes van de i

Typische transfers of bonje in de boardroom, gesuikerde bonussen of verbroken beloftes? De nieuwe firma is er bij – elke zaterdag.

De money multiple, luidt de term die investeringsmaatschappij 3i gebruikt voor zakelijk succes. Het Britse private equityfonds, dat eind vorige eeuw een filiaal in Amsterdam opende, wist op veel Nederlandse investeringen flink te verdienen.

Eerste klapstuk kwam in april 2006 toen het frisdrankfabriek Refresco voor bijna een half miljard verkocht. „3 x money multiple for 3i over a two and a half year period”, jubelden de investeerders bij die gelegenheid. In oktober 2009 verkocht 3i haar resterende belang aan het zeetransportbedrijf Dockwise voor 82 miljoen dollar – een money multiple van 2,1. Vorig jaar werd de producent van hydraulische systemen Hyva voor 525 miljoen verkocht. Money multiple: 10.

Maar dat de geldmachine van 3i niet altijd uitkeert bleek deze week. Het fonds verkocht VNU Media aan de Vlaamse Persgroep. Daaraan maakte 3i voor de verandering niet al te veel woorden vuil. Het persbericht kwam van de Belgen, en de betrokken partner van 3i beperkte zich tot een geruststellend: „We zijn ervan overtuigd dat VNU Media met de steun van De Persgroep haar business verder kan laten groeien en ontwikkelen.”

Groei en ontwikkeling zijn precies die twee dingen die de uitgeverij van (personeels)vakbladen en websites niet heeft laten zien. Laat staan rendement. Het bedrijf is onder 3i gekrompen en uitgekleed. 3i betaalde in 2007 320 miljoen euro voor VNU Media dat toen, naar verluidt, nog 160 miljoen euro omzette en 50 miljoen winst maakte. Er moest in 2009 17 miljoen aan kapitaal bij om een faillissement af te wenden. Inmiddels zijn de inkomsten geslonken tot 40 miljoen en is de winst marginaal.

Geschatte verkoopsom: een paar tientjes, in miljoenen euro’s. Is money burner ook een private-equityterm?

    • Philip de Witt Wijnen