De Jager scoort met akkoord en lage lange rente

Sybrand van Haersma Buma is de nieuwe leider van het CDA, maar toch is Jan Kees de Jager de winnaar van de week. De minister van Financiën zag de rente op Nederlandse obligaties met een looptijd van 10 jaar dalen tot onder de 2 procent. Kom daar meer eens om in Spanje. Daar steeg de lange rente deze week tot ruim boven de 6 procent. De Jager kreeg bovendien een uitgewerkt akkoord van de vijf Kamerfracties die elkaar hebben gevonden in het Lenteakkoord. Dit pakket maatregelen levert per saldo ruim 12 miljard aan besparingen en lastenverzwaringen op. Volgens De Jager ruim voldoende om het begrotingstekort van de overheid volgend jaar onder het gestelde doel van 3 procent te krijgen. En daarmee kan De Jager aankomen bij zijn collega’s in de rest van Europa.

... en dalers

Maar beleggers vrezen voor gevolg renteval

De Nederlandse pensioenfondsen zijn niet blij met de lage rente. Zij zien hun dekkingsgraden dalen omdat zij bij een lagere rente veel te weinig rendement maken om aan hun toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen. Een 1 procent lagere rente tikt voor jaren door in de berekening van toekomstige verplichtingen. Ook verzekeraars die geld beleggen van klanten die een levensverzekering afsloten, hebben last van deze lage rente. En wat te denken van Vestia. Deze woningbouwcorporatie kwam medio vorig jaar in de problemen omdat het speculeerde op een stijging van de lange rente. Toen was de rente ongeveer 2,5 procent. Door de aanhoudende onrust in de eurozone is die rente gedaald tot onder de 2 procent. Gezien de onrust in Griekenland en Spanje is het de vraag wanneer die rente weer zal gaan stijgen.