‘Consensus’ G8-leiders over Iran en Syrië, vandaag eurocrisis centraal

De leiders van de G8-landen hebben gisteravond tijdens een diner op Camp David “met brede consensus” de ontwikkelingen rond Iran, Syrië en Noord-Korea besproken. Vandaag staan naar verwachting de grote problemen in de eurozone centraal.

De Franse president Hollande werd gisteravond door Obama verwelkomd op zijn buitenverblijf Camp David voor de G8-top. Foto AFP / Philippe Wojazer

De leiders van de G8-landen hebben gisteravond tijdens een diner in Washington “met brede consensus” de ontwikkelingen rond Iran, Syrië en Noord-Korea besproken. Vandaag staan naar verwachting de grote problemen in de eurozone centraal.

Obama verwelkomde gisteravond de leiders van Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Japan, Rusland, Italië en Canada voor een tweedaagse top op zijn buitenverblijf Camp David. De wereldleiders waren het er volgens bronnen van de BBC over eens dat Noord-Korea internationaal verder geïsoleerd zal worden als het “doorgaat met het pad van provocatie”. Noord-Korea probeerde vorige maand tevergeefs een langeafstandsraket te lanceren. Gevreesd wordt dat het land in de nabije toekomst ook een nieuwe kernproef wil houden.

Tijdens het openingsdiner van de G8-leiders kwamen ook het nucleaire programma van Iran en het aanhoudende geweld in Syrië aan de orde. De wereldleiders zouden tegen elkaar hebben uitgesproken dat het aan het Iraanse regime is om te bewijzen dat het nucleaire programma van Iran vreedzaam is. De leiders kwamen ook overeen dat het VN-vredesplan van Kofi Annan voor Syrië nog niet volledig ten uitvoer is gebracht en dat het nu tijd is een begin te maken met een politieke overgangsperiode in het land. Ook premier Medvedev van Rusland, de belangrijkste bondgenoot van Syrië, zou dit hebben erkend.

Obama en Hollande: economische groei in Europa bevorderen

De gesprekken op Camp David gaan vandaag nog de hele dag door. De verwachting is dat vandaag vooral de eurocrisis centraal zal staan. Obama noemde het oplossen van de Europese schuldencrisis gisteravond “een buitengewoon belangrijk onderwerp” en zei na een ontmoeting met de nieuwe Franse president Hollande dat de focus in Europa nu moet komen te liggen op het creëren van economische groei. Ook stelden beide leiders dat Griekenland lid moet blijven van de eurozone.

Onder de leiders van G8-landen bestaan er verschillen van mening over hoe de economische crisis in Europa het beste kan worden aangepakt. De Duitse bondskanselier Merkel hamert voortdurend op het fors terugdringen van de begrotingstekorten door harde bezuinigingsmaatregelen, maar leiders als de Franse president Hollande vrezen dat te harde bezuinigingen het herstel van de Europese economie te veel schade berokkenen. Hollande ziet meer in het nemen van stimuleringsmaatregelen die de economische groei kunnen bevorderen.

Bekijk hieronder een filmpje van de ontvangst van de zeven leiders door Obama op Camp David: