‘Blinde Chinese activist Chen onderweg naar de VS’

Chen Guangcheng tijdens een recente ontmoeting met de Amerikaanse ambassadeur in China, Gary Locke. Foto AP / U.S. Embassy Beijing Press Office

De blinde Chinese activist Chen Guangcheng, die het middelpunt is geworden van een diplomatieke rel tussen China en de VS, heeft zijn paspoort gekregen en is per vliegtuig onderweg naar de VS. Dat heeft persbureau AP vanmiddag gemeld.

Chen was sinds vanochtend vroeg op de luchthaven van Peking met de bedoeling te vertrekken naar Amerika. Zijn vriend en advocaat Jiang Tianyong zei aan het einde van de ochtend tegen persbureau Reuters dat Chen en zijn familieleden de juiste reisdocumenten hadden ontvangen en elk moment op het vliegtuig naar New York konden stappen.

Chen zei vanochtend zelf tegen diverse internationale media nog geen paspoort te hebben en niet te weten wanneer hij naar de VS kan vertrekken. “Er zijn nog veel dingen onduidelijk”, aldus Chen eerder vanochtend. De activist verliet vanochtend het ziekenhuis in Peking waar hij was opgenomen. Zijn vrouw en twee kinderen zijn bij Chen op de luchthaven.

Chen werd middelpunt diplomatieke rel China en VS

Chen Guangcheng stond onder huisarrest vanwege zijn kritiek op de Chinese eenkindpolitiek. Hij ontsnapte vorige maand uit zijn huisarrest en vond toevlucht bij de Amerikaanse ambassade in Peking. Hij verliet de Amerikaanse ambassade echter weer na zes dagen omdat hij garanties voor zijn veiligheid zou hebben gekregen. Chen voelde zich na zijn vertrek uit de ambassade echter vrijwel direct niet meer veilig en deed een emotionele oproep om toch asiel te kunnen krijgen in Amerika.

Chen (40), een boerenzoon die pas op zijn dertigste leerde lezen en schrijven en naar de universiteit ging, is fel tegen China’s één-kindpolitiek en heeft vele campagnes gevoerd tegen gedwongen abortussen. Hij is in China bekender dan de dissidente kunstenaar Ai Weiwei.