Chelsea na penalties langs Bayern, wint Champions League

Eindelijk: bijna tien jaar na de overname door Roman Abramovich pakken de investeringen goed uit en wint Chelsea voor het eerst de Champions League. Foto AFP / John McDougall

Chelsea heeft vanavond voor het eerst de Champions League gewonnen. In München werd Bayern München na strafschoppen verslagen: 4-3. In de reguliere speeltijd was het 1-1 geworden. Arjen Robben miste in de verlenging al een penalty voor Bayern. Nrc.nl hield een liveblog bij van de wedstrijd.

Zoals verwacht was het Bayern dat in eigen huis het spel maakte. Chelsea groef zich diep in op eigen helft en gokte op een counter om de cup met de grote oren mee naar huis te nemen. Bayern deed echter niet genoeg met het veldoverwicht. De Duitsers kwamen wel in de buurt van de goal, maar wisten Chelsea-doelman Petr Cech maar zelden aan het werk te zetten.

Bayern overkwam hetzelfde als Barça: omsingelen, meer niet

Een keer dat dat wel lukte kwam op naam van Robben. De Groninger zag zijn schot echter via de voet van Cech en de paal weer het veld instuiteren. Op slag van rust had Mario Gomez nog een goede kans, maar de topscorer van Bayern was te gehaast en joeg de bal ver over het doel.

Na de thee bleef het spelbeeld hetzelfde. Franck Ribéry leek acht minuten na rust de score te openen, maar de Fransman stond buitenspel toen een schot van Robben van richting werd veranderd.

Müller 1-0:
http://youtu.be/S_s8Gn5pBGg

Twee goals in slot tweede helft

Na de bijna-goal begon Bayern aan een omsingeling van Chelsea. De Blues kwamen niet meer uit de eigen verdediging weg en telkens werd de bal weer in het strafschopgebied van Chelsea gepompt. Tot het doelpunt leidde het echter niet.

Het laatste kwartier kroop Chelsea wat meer uit de schulp en daardoor ontstond er juist ruimte voor Bayern. Bij een verre voorzet richtte Ashley Cole zich namens Chelsea op Gomez en kon Thomas Müller inkoppen. Met nog zeven minuten te spelen, leek de zege binnen, maar vijf minuten later kopte Drogba uit zijn eerste kans van de wedstrijd raak.

Drogba 1-1:
http://youtu.be/jqBBLGG4oMQ

Robben mist strafschop in verlenging

In een slotoffensief en het begin van de verlenging liet Chelsea vervolgens zien wel degelijk te kunnen aanvallen. De Blues kregen echter een strafschop tegen toen Drogba Ribéry haakte. De Fransman raakte daarbij geblesseerd en zag tot overmaat van ramp Robbens penalty gepakt worden door Cech.

Robben mist strafschop:
http://youtu.be/sSrbbKtT20s

In de rest van de verlenging was Bayern nogmaals dicht bij de zege. Invaller Ivica Olic zag zijn voorzet echter net voorlangs gaan.

Drogba de grote man

Na 120 minuten was het nog steeds 1-1 en mondde de wedstrijd uit in strafschoppen. Doordat Neuer de inzet van Juan Mata tegenhield, stond de thuisploeg direct op voorsprong. Olic miste echter even later ook en Ashley Cole trok de stand gelijk.

Vervolgens schoot Bastian Schweinsteiger tegen de paal en was het aan Drogba om de wedstrijd te beslissen. De Ivoriaan bleef koel en bekroonde zijn carrière met een hoofdprijs.

De strafschoppenserie:
http://youtu.be/WSHVGv9ka-I

    • Jules Seegers